INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Készül a "Szegények szabadalma" projekt

Infostart / InfoRádió
A Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület elnökét, Pintz Györgyöt - első magyarként - meghívták az Európai Szabadalmi Hivatal Állandó Tanácsadó Bizottságába.

"Az Európai Szabadalmi Hivatal stratégiájához kérik ki a tanácsunkat, első kézből van lehetőségünk megvitatni a terveiket. Jómagam a szabadalmi információs területen fogok tevékenykedni. Mindenképpen a magyar érdekek fogom képviselni, ezek sokszor egybevágnak más európai kis országok érdekeivel" - mondta az InfoRádiónak Pintz György.

Hozzátette: "úgy tudom, az elsők között hívtam fel a figyelmet az egységes európai szabadalom kis országokra leselkedő veszélyeire. Ezek el fogják árasztani a kis országokat, magyarul, aki eddig német vagy angol szabadalmat óhajtott, az most megkapja mellé ajándékba a magyar, román, litván, stb. szabadalmi oltalmat is, ami a nemzeti fejlesztésre veszélyeket rejt."

"Ezeket a veszélyeket más is felismerte, de orvosságot egyedül mi találtunk eddig rá, oly módon, hogy megjelöljük ezeket a taposóaknákat, szabadalmakat és a szabadalmi információs tájékoztatás útján tudjuk csökkenteni ezeket a veszélyeket" - fejtette ki Pintz György.

"A hároméves megbízatásom legfontosabb feladatának most azt tartom, hogy minél több információhoz jussanak a magyar fejlesztők. Nagyon kevés a magyar védelem, most ötvenéves mélypontra zuhant a szabadalmi bejelentések száma, ez azt jelenti, hogy ezen a területen is segíteni kellene, egy rezsicsökkentés például segíthetne. A mi egyesületünk ehhez annyiban tud hozzájárulni, hogy egy hónapon belül kidolgozzuk a "Szegények szabadalma" projekt modelljét, hogy egymillió forint helyett ingyen jusson valaki oltalomhoz, legalább addig a szintig, amíg nem talál egy kockázati tőkést, aki továbblendíti az ügyét. Rengeteg a teendő, akkor lennék elégedett három év múlva, ha jóval több magyar szabadalmi bejelentés születne, mert az ötlet, a kreativitás megvan a magyarokban, de ha nem védjük meg az ötleteinket, alkotásainkat, hiába jön több uniós forrás, az szépen vissza is vándorol az EU-s versenytársakhoz, akik esetleg ügyesebbek" - fogalmazott Pintz György

Hanganyag: Domanits András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk