eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

KSH: 0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak szeptemberben

Idén szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel pénteken. Május óta, amikor 0,8 százalékkal csökkentek a termelői árak ez volt a legkisebb emelkedés, derül ki az adatokból.

Viszonylag jelentősen, 2,3 százalékkal, nőttek a gépek és berendezések termelői árai, míg a vegyi anyagok és vegyi termékek ára számottevően - 1,8 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben az ipari termelői árak 0,3 százalékkal mérséklődtek szeptemberben.

A belföldi termelői árak egy hónap alatt 0,3 százalékkal emelkedtek, de így is 0,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, bár a feldolgozó iparban 1,4 százalékkal magasabbak voltak a termelői árak. Az exportárak szeptemberben 0,1 százalékkal araszoltak fölfelé és 1,0 százalékkal haladták meg a tavaly szeptemberit.

A belföldi termelői árak havi növekedésében jelentős szerepe volt annak, hogy nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal nőttek az árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, továbbá 1 százalékkal a gyógyszergyártás, illetve 0,7 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaipar, továbbá a villamos berendezés gyártásában.

Ezzel szemben jelentősebben, 1,9 százalékkal csökkentek az árak a vegyi anyag, termék gyártása, 0,4 százalékkal az élelmiszeripar, továbbá 0,3 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártása és a járműgyártás területein.

A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedtek, de ezzel is 8,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavaly szeptemberinél.

A feldolgozóipari exportárakon belül szeptemberben jelentősen, 2,6 százalékkal nőttek az árak a gép, gépi berendezések árai, 0,8 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaipar, illetve a kohászat, fémfeldolgozás ágazatokban, míg az egyéb feldolgozóipar és javítás árai nem változtak augusztushoz képest.

A feldolgozóipari 1,1 százalékos éves exportáremelkedést a gépek és berendezések 3,6, a villamosberendezések 3,3 és a járműgyártás 2,1 százalékos áremelkedése húzta.

A forint 2014 szeptemberében az euróhoz képest 0,2 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz viszonyítva pedig 3,0 százalékkal gyengült. Az egy évvel azelőttihez viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 1, a feldolgozóipari ágazatok árai viszont 1,1 százalékkal voltak magasabbak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 0,7 százalékkal emelkedtek, a továbbfelhasználásra termelő és a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig nem változtak az árak augusztushoz képest.

A 2013. szeptemberivel összehasonlítva az energiaárak 6,1 százalékkal csökkentek a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,9 százalékkal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×