eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az Ab elrendelte a hajléktalanokat sújtó szabálysértési ügyek felülvizsgálatát

Az Alkotmánybíróság (Ab) kiegészítette azt a korábbi határozatát, amelyben megsemmisítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatának szabálysértéssé minősítéséről szóló törvényi rendelkezést, s most elrendelte a jogerős határozattal lezárt szabálysértési ügyek felülvizsgálatát.

Az Ab november 13-án közölte az MTI-vel, hogy alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvény említett rendelkezését. A testület megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására.

Ezt a határozatot egészítette most az Alkotmánybíróság, miután korábban nem rendelkeztek a már lefolytatott szabálysértési eljárásokban jogerősen lezárt ügyek felülvizsgálatáról - olvasható az Ab honlapján szerdán közzétett kiegészítésben.

Az Alkotmánybíróság most elrendelte a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 186. paragrafusa alapján lefolytatott és jogerős határozattal lezárt szabálysértési eljárások felülvizsgálatát.

A kiegészítéshez Pokol Béla különvéleményt fűzött, ebben úgy fogalmazott: "nem értek egyet a többségi határozatnak nemcsak a rendelkező részével, hanem magával a határozat meghozatalával sem".

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében üdvözölte az Ab döntését a felülvizsgálat elrendeléséről, azt írták, ők is hiányolták a hajléktalanokat sújtó bírságok utólagos rendezését. Egyúttal az ügyészséget arra kérték, hogy a kiegészített Ab-határozat alapján hivatali kötelezettségének eleget téve indítsa meg a szükséges perújítási eljárásokat.

A TASZ kifejtette: általánosságban a szabálysértések miatt kiszabható pénzbírság meg nem fizetés esetén szabálysértési elzárásra változtatható át. Ugyanakkor a hajléktalan az akár többszörösen is kiszabott pénzbírság összegét nem tudja befizetni, így gyakorlatilag elzárással büntethető azért, mert nincs hol laknia, "tehát a szabálysértési tényállás a hajléktalanságot mint állapotot szankcionálta" - tette hozzá a szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×