eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szükség van az összetartozás megerősítésére Orbán Viktor szerint - a nap hírei

A nemzeti összetartozás megerősítéséről beszélt Ópusztaszeren a miniszterelnök. Stabil szabályozási környezetet szorgalmaz a beruházások növeléséhez a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Az üzemanyagok drágulására számítanak a Portfolio.hu elemzői.

A nemzeti összetartozás megerősítésének fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök Ópusztaszeren. Orbán Viktor a Nemzeti Összetartozás Emlékművének avatásán elmondta: a szobor arra figyelmeztet, hogy minden magyar elszámolással tartozik minden magyar felé. Hozzátette: a magyar világnemzet, hiszen az ország határai és a magyar nemzet határai nem esnek egybe, ráadásul milliók kerültek ezeréves szálláshelyükön kívülre, így, azért, hogy erős politikai közösség jöjjön létre, szükség van az összetartozás megerősítésére.

Nem sokkal később a Lakiteleken 25 évvel megrendezett találkozó évfordulóján a miniszterelnök arról beszélt: történelmi érdem, hogy a sátorverőket nem lehetett lebeszélni céljaikról. Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én 181 értelmiségi találkozott a Lezsák Sándor portáján felállított sátorban. A találkozó a rendszerváltáshoz vezető út egyik legfontosabb állomása volt.

A helyi erők és az állam összefogásával lehet megoldani az egész Európát sújtó válságot - mondta a miniszterelnök-helyettes. Navracsics Tibor Zircen, a háromszáz éves barokk fogadó, a Bagolyvár felújítási ünnepségén beszélt erről. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az Új Széchenyi-terv által támogatott turisztikai projekt méltatása mellett megjegyezte: nem mindig felülről kell várni a megoldást.

Stabil szabályozási környezetet szorgalmaz a beruházások növeléséhez a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András Egerben, az 50. Közgazdász Vándorgyűlésen emlékeztetett arra, hogy a beruházás növelése a magyar gazdaság növekedésének alapvető feltétele. Hozzátette: szintén fontos feltétele lenne a növekedésnek aktív munkaerő-piaci programok indítása, a kutatás-fejlesztés, illetve a szakképzés erősítése. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetője a konferencián úgy vélekedett: az unióban tervezett bankunió ugyan jó, ám Magyarországnak egyelőre nem érdeke, hogy részt vegyen benne. Ehelyett a saját felügyeleti rendszerét kell erősítenie. Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke arról szólt, hogy a gazdaság jelenlegi helyzete miatt alapvető fontosságú gazdaságpolitikai feladattá vált az államadósság csökkentése.

A programalkotásról szól a következő fél év a szocialista pártban, és az MSZP szövetségeseket keres ehhez. Erről a szocialista párt választmányénak elnöke beszélt a testület ülése után. Botka László azt mondta: a párt szövetségesnek tekint a demokratikus oldalon mindenkit, aki az ország alapvető érdekének gondolja a 2014-es kormányváltást. Mesterházy Attila pártelnök elmondta, azért a gazdaságpolitikai javaslataik kidolgozásával kezdték a programalkotást, mert minden más ebből, a 2014 utáni pénzügyi mozgástérből következik.

Az LMP azt kezdeményezi, hogy csak akkor lépjen hatályba az alaptörvény módosítása a választási regisztráció bevezetéséről, ha azt népszavazás erősíti meg. Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az alaptörvény módosításához benyújtott javaslatuk szerint a referendumot a jogszabály parlamenti elfogadását követő négy hónapon belül tartanák meg. A párt emellett minden olyan módosításról megkérdezné az embereket, amely érinti az alaptörvényt.

Megkezdi az MDF újjászervezését az utódpárt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség. Erről a tömörülés rendkívüli országos gyűlésén döntött. Az MDF újjáalakításával megbízott Horváth István azt mondta: a két szervezet a jövőben pártszövetségben dolgozik majd tovább, a választásokon a Jólét és Szabadság indul az MDF támogatásával.

Az üzemanyagok árának jövő heti emelésére számítanak a Portfolio.hu elemzői. A gazdasági portál tájékoztatása szerint a finomított termékárak nem változtak jelentősen a héten, a forint árfolyama azonban gyengül a dollárhoz képest. Szakértők szerint a benzinnél literenként 3- 4, a gázolajnál pedig 2 forint körüli áremelés is elképzelhető szerdától.

Hétfőtől lakhatási támogatást kaphatnak azok, akiket a munkaügyi kirendeltség legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és állandó lakóhelyüktől távol vállalnak munkát. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Több mint ezer gyógyszer ára változik hétfőtől. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ártámogatási főosztályának vezetője korábban elmondta: 726 patikaszernek csökken, 543-nak emelkedik a térítési díja. Bidló Judit hangsúlyozta: a legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentők ára mérséklődik.

Lapinformáció szerint jogszabállyal tiltaná meg a túlzottan magas transzzsírtartalmú termékek forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Népszabadság piaci forrásokra hivatkozva azt írta: a rendelet 2014 tavaszától tiltaná meg az olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyekben a transzzsírok aránya meghaladja a 2 százalékot.

Két hónappal meghosszabbítaná a rendőrségi vesztegetési botrányban júniusban rács mögé került Vizoviczki László és társai - köztük volt rendőrtisztek - előzetes letartóztatását az ügyészség. Az ügyben a jövő héten dönthet a Pesti Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája.

Ukrajnában a jelenlegi vezetés leváltására kéri a szavazókat az október 28-ai parlamenti választáson a bebörtönzött volt kormányfő. Julija Timosenko videón rögzített üzenetében úgy fogalmazott: az országot bűnözők csoportja irányítja és Viktor Janukovics államfő maffiája nem vesz tudomást az emberi jogokról.

Gyárfás Tamást választották meg az Európai Úszó Liga gazdasági vezetőjének a szervezet lisszaboni kongresszusán. A Magyar Úszószövetség elnöke eddig az alelnöki posztot töltötte be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×