eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így lehet kilábalni a válságból Navracsics szerint

A helyi erők és az állam összefogásával lehet kilábalni a válságból - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Zircen, a háromszáz éves barokk fogadó, a Bagolyvár felújítási ünnepségén szombaton.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter az Új Széchenyi-terv által támogatott turisztikai projekt méltatása mellett megjegyezte: nem mindig felülről kell várni a megoldást.

Szólt arról, hogy a zirci Bagolyvár felújítása túlmutat a bakonyi településen, hiszen általa az egész régió válik turisztikai szempontból vonzóbbá.

Üdvözölte, hogy az idén januárban létrehozott, 42 települést átfogó Bakony-Balaton Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment - amelynek határai Sümeg, Várpalota, Somlószőlős, Zirc és Balatonkenese - égisze alatt kibontakozó együttműködés gyümölcsözővé válik.

A miniszter kiemelte: a helyi erők - a magánbefektetők és az önkormányzat - összefogásával, s az állam támogatásával lehet kilábalni az egész Európát sújtó válságból.

Megjegyezte: a nagy ipari beruházások mellett sem törpülnek el a turisztikai projektek, hiszen ezek jelentősége nem kisebb az életminőség szempontjából.

Márkus Gábor építész, a Bagolyvár tulajdonosa és újjáépítője felidézte: az 1723-ban épített barokk épület felújítása során még a háromszáz éves köveket is megmozgatták; innen fogott neki a 16. században a ciszterci rend a török dúlása után a város és az apátság újjáépítésének. Később fogadó volt, aztán tsz-iroda, a nyolcvanas évektől pedig üresen állt. Márkus Gábor három éve vásárolta meg és fogott neki újjáépítésének.

A közel kétszázmillió forintos beruházáshoz ötvenmillió forint pályázati forrást nyert.

Jövőbeni terveiről szólva elmondta: egy 330 millió forintos pályázatot nyújtottak be, a projekt során Zircet Veszprémmel szeretnék összekötni egy új kerékpárúttal a Bakonyon át csatlakozva a balatoni kerékpárúthoz.

A Bagolyvárat - ahol a megnyitó alkalmából várostörténeti és gasztronómiai kiállítás nyílt - Dékány Á. Sixtus zirci ciszterci apát áldotta meg. A fogadó és étterem családi és gyermekprogramokkal várja szombaton a látogatókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×