eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurcsány a kétarcú ellenzékről

A demokratikus ellenzéki ellenállás egyre markánsabb, sokan dolgoznak az Orbán-rezsim leváltásán, ez sokakban reményt ébreszt. A demokratikus ellenzék ugyanakkor megosztott - írja Gyurcsány Ferenc a Facebook profilján. "A ma ismert mozgások és taktikai erőfeszítések könnyen útját állhatják az ellenzék remélt győzelmének. És sajnos, ma mintha ennek lenne a legnagyobb valószínűsége" - vélekedik a volt kormányfő.

A demokratikus ellenzék megosztott - írja Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalon. Pártjaik és mozgalmaik sokszor fontosabbnak gondolják egymáshoz való viszonyaik meghatározását, mint Orbán megbuktatását. Sokak szerint reménytelen a helyzet, a volt miniszterelnök szerint azonban nem.

Bajnai Gordon elemzését idézi Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktort az ellenzék közös erővel könnyebben válthatja le, mintha külön-külön harcot folytatna. Az érvek meggyőzőek, mégis nyögvenyelős az ellenzéki koalíció megalakítása - állapítja meg a szerző, aki szerint a Demokratikus Koalíció széles ellenzéki együttműködést szorgalmaz. Megjegyzi ugyanakkor: "mostanában egyre kevésbé hiszünk abban, hogy az ellenzék pártjai és mozgalmai képesek lesznek összefogni Orbán ellenében."

A jövő miniszterelnöke

A politikus szerint az LMP elutasít bárminemű összefogást a demokratikus ellenzék pártjaival, egy kalap alá veszik az elmúlt huszonkét év pártjait, ősellenségként tekintenek Gyurcsányra, de Bajnait is álbalodali liberálisnak gondolják. Az MSZP Mesterházy-féle vezetése nem zárja ki az együttműködést, de a pártelnök és köre hisz a párt önálló győzelmének lehetőségében, Mesterházy a jövő miniszterelnökeként tekint magára.

A helyzet sokban hasonlít az 1998-2002 közötti helyzethez. Akkor, az 1998-as váratlan vereség és Horn lemondása után Kovács László állt a párt élére, és a ciklus közepére az MSZP támogatottsága érdemben meghaladta a fő rivális, a Fidesz támogatottságát. Kovácsban mégsem látták a győztes pártvezért, először Németh Miklós intézett kihívást Kováccsal szemben, majd miután Kovács megnyerte a csatát, jött az új kihívó, Medgyessy Péter, és győzött. Kovács tudomásul vette, hogy mit sem ér a párt növekvő támogatottsága, ha a baloldal bázisa nem bízik a pártelnök győzelmi képességében. Hátralépett és pártja győzött.

Mesterházy hasonlóan érezhet Gyurcsány Ferenc szerint, mint annak idején Kovács.

Bajnai és a hiányzó háttér

Bajnainak ma nincs erős pártháttere - olvasható az elemzésben. "Politikai karaktere, ízlése hozzánk, a Demokratikus Koalícióhoz áll a legközelebb, de ez nem elég, hogy sikeres jelölt legyen. Bajnai akkor lehet sikeres, ha átfogó ellenzéki együttműködés élére állhat, de ezt az együttműködést rajtunk kívül senki nem kívánja tiszta szívvel. Mégis van egy fontos fegyvere a volt kormányfőnek. A választók jelentősnek tűnő hányada, a balliberális értelmiség döntő része őt tekinti Orbán egyetlen lehetséges legyőzőjének. Ez a támogatás talán még nem többségi a demokratikus ellenzéki oldalon, de könnyen azzá válhat, ha Bajnai felhagy óvatoskodó taktikájával és határozott kiállással együttműködésre hívja a pártokat. Nincs kétségem, hogy egyértelmű kiállással megváltozhatnak az erőviszonyok, megszerezhető a választók támogatása, ami jobb belátásra bírhatja a vonakodó LMP-t és MSZP-t" - vélekedik Gyurcsány Ferenc.

Bajnai dilemmáját így látja Gyurcsány: "Ha nem tesz semmit, tétovázását elfogadhatatlan taktikázásnak gondolhatják a választók, és megépített hitelessége szétporladhat. Ha beszáll, kockázatot vállal, és bár elbukhat, de megőrzi erkölcsi hitelét és a jövő egyik ígérete maradhat. Valamennyi szereplő egyszerre néz szembe tehát politikai és erkölcsi kérdésekkel is."

Különutasok felelőssége

A Demokratikus Koalíció helyzete egyszerű Gyurcsány szerint, hiszen 2014-ben önálló miniszterelnök-jelöltet nem állítanak. A demokratikus ellenzék közös jelöltjét fogják támogatni, ha lesz ilyen. "Bajnait könnyebb szívvel és mélyebb meggyőződéssel, mint bárki mást" - így foglal állást Gyurcsány Ferenc. Szerinte a legrosszabb, az lenne, hogy különutas pártmegfontolások és személyes ambíciók állják útját az átfogó ellenzéki együttműködésnek. "Ez akkor is így van, ha ma nem áll jól a szénánk" - teszi hozzá. A ma ismert mozgások és taktikai erőfeszítések könnyen útját állhatják az ellenzék remélt győzelmének. És sajnos, ma mintha ennek lenne a legnagyobb valószínűsége - von mérleget a politikus.

Gyurcsány világossá teszi, "ha az együttműködés elmaradása miatt a Fidesz kormányoz tovább 2014 után, akkor a fő felelősség azoké lesz, akik most kizárólag önmaguk szekerét tolják. Akkor majd az LMP-nek, az MSZP-nek és az egyéni forgatókönyveket követőknek kell a választók szemébe nézni. A választók pedig büntetni fognak."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×