eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Segélyezési plafont vezet be a kormány - a nap hírei

Munka alapú társadalmat szeretne létrehozni a kormány - mondta a miniszterelnök. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Segélyezési plafont vezet be a kabinet a havonta kifizethető szociális támogatásoknál.

A kormány munka alapú társadalmat szeretne létrehozni - hangsúlyozta a miniszterelnök az Egis Gyógyszergyár budapesti üzemavatóján. Orbán Viktor azt mondta: a kabinet a jelenlegi munkahelyek megvédésével és olyan fejlesztési beruházások elősegítésével törekszik erre, amelyek új állás- és kutatási lehetőségeket biztosítanak a magyarok számára.

25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület legutóbb augusztusban, ugyancsak 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát. Az MNB azzal számol, hogy idén 5,8 százalékkal, jövőre pedig 5 százalékkal nőnek Magyarországon a fogyasztói árak.

A Nemzetközi Valutaalap nem köti diktátumokhoz a hitel folyósítását, hanem a gazdasági szerkezet korszerűsítését várja el - mondta a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar televízió műsorában. Kovács Árpád tudomása szerint az IMF 2 és fél százalékos kamattal ad hitelt, ami 4 százalékponttal alacsonyabb a piaci kamatnál

Segélyezési plafont vezet be a kormány a havonta kifizethető szociális támogatásoknál - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közlemény szerint az ehhez szükséges jogszabályok, számítások előkészítését a Nemzetgazdasági Minisztérium végzi. Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: döntés még nem született, eddig csupán egy összefoglaló került a kormány elé a segélyezési rendszerekről.

Elkötelezett amellett a kormány, hogy a lehető legmegfelelőbb feltételrendszert biztosítja a magánszektor által vezérelt gazdasági fellendüléshez - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: a tárca egyetért a vállalkozókkal és az adószakma képviselőivel abban, hogy a kiszámíthatóság és az egyszerűség szerepét kell erősíteni az adórendszerben.

Az Európai Parlament tényfeltáró delegációjával találkozott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. A hatóság tájékoztatása szerint Péterfalvi Attila a találkozón hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás következtében elfogadott törvénymódosítások a hatóság függetlenségének további erősítését szolgálták.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a médiahatóság. Ennek célja a közös szakértői tevékenységek megalapozása, magas színvonalú szakemberképzés megteremtése, fő pillére pedig a gyakornoki program.

Önálló internetes gyermekvédelmi törvény megalkotását javasolja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Szalai Annamária a témában rendezett budapesti konferencián azt mondta: egy ilyen szabályozás hatékonyan szolgálná a fiatalok védelmét a világhálón megjelenő veszélyek ellen.

A kormány eltökélt abban, hogy a közösségi közlekedés gerinchálózata a távolsági és az elővárosi forgalomban alapvetően a kötöttpályás hálózatra, azaz a vasútra épüljön. Erről a közösségi közlekedés átalakításért felelős kormánybiztos beszélt egy szakmai tanácskozáson.

Augusztusban 272 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez csaknem 70 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusi értéket - közölte az Opten céginformációs szolgáltató. A 283 új bejegyzés messze elmarad a korábbi évek átlagától.

A mezőgazdasági támogatások átláthatóságáért új szabályozást dolgozott ki az érintettek adatainak közzétételéről az Európai Bizottság. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy az Európai Unió Bírósága 2010. novemberében részlegesen érvénytelenítette a korábbi eljárási rendet.

A mezőgazdasági kárenyhítési alap összegének megemelését sürgeti az MSZP. Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: az ágazatban keletkezett 400 milliárd forintos kár enyhítésére mindössze 8 milliárd áll a rendelkezésre.

Az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez - erről az amerikai elnök beszélt New Yorkban, az ENSZ Közgyűlés ülésszakának általános vitájában. Barack Obama Szíria kapcsán úgy fogalmazott: Bassár el-Aszad rezsimjének véget kell érnie, hogy véget érhessen a nép szenvedése is. Az amerikai elnök elítélte a muzulmánokat gyalázó amatőr videofilmet, és az arra válaszul kirobbant erőszakhullámot is.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×