eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Adatvédelem: az Európai Parlament delegációjának kérdései

Az Európai Parlament delegációjával találkozott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

A NAIH által kedden az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Péterfalvi Attila a találkozón kiemelte, hogy az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás következtében elfogadott törvénymódosítások a hatóság függetlenségének további erősítését szolgálták.

Péterfalvi Attila kifejtette, hogy a hatóság feladata elősegíteni és ellenőrizni a Magyarország alaptörvényében biztosított alapvető jogokat: a személyes adatok védelmét, valamint a közérdekű, és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvénysülését. A NAIH feladatát független és önálló szervezetként, külső befolyástól mentesen, pártatlanul, csak a törvénynek alárendelten végzi - tette hozzá.

Elmondta a küldöttség tagjainak, hogy az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény értelmében a hatóságnak a korábbi, ombudsmani mozgástéren túlmenően a bírságolási jogot is magában foglaló hatósági jogköre is van, és ismertette ezzel kapcsolatos eddigi gyakorlatot is. Rámutatott, hogy a NAIH "rendelkezik a függetlenség mindazon elemével, amely az uniós adatvédelmi irányelvből, valamint az Európai Bíróság gyakorlatából levezethető".

Az Európai Parlament küldöttségének tagjai az új európai adatvédelmi rendelettervezettel, a légi utasok adatainak továbbításával és a szociális konzultáció adatkezelésével kapcsolatban tettek fel kérdéseket, valamint érdeklődtek nemzetközi vonatkozású ügyek iránt is - olvasható a NAIH közleményében.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×