eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rácz Margit: Mielőbb szükség van az IMF-megállapodásra

Ha a kormány biztonságban szeretné tudni a gazdaságot, akkor mindenképpen szükség van a megállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal - mondta az InfoRádiónak az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője. Rácz Margit szerint nem lehet halogatni a megállapodást.

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője szerint a világgazdaság jelenlegi állapotában a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás stabilizálná a jövő évi költségvetést. A nemzetközi szervezetekkel való megegyezésre mielőbb szükség van - mondta az InfoRádiónak Rácz Margit.

Ezt a békát le kell tudni nyelni - tette hozzá a szakértő, aki szerint nem lehet halogatni a megállapodást, mert nem várható gazdasági fellendülés.

Rácz Margit elmondta, hogy a 2008-ban kirobbant válság még nem ért véget, és növekedésre a jövő évi költségvetés sem nyújt garanciát. A gazdasági szakértő szerint komoly tartalékokra lenne szükség a büdzsében, ez azonban jelenleg nem látszik.

A költségvetés bevételi oldalán komoly kérdőjelek vannak, ami az IMF szempontjából kényes dolog. Szerinte akik halasztani akarják a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodást, azok attól tartanak, hogy nem tudják tartani a nemzetközi szervezet kéréseit - fejtette ki.

A kutatásvezető hangsúlyozta, ha a kormány biztonságban szeretné tudni a gazdaságot, akkor mindenképpen szükség van az IMF-megállapodásra. Rácz Margit szerint a piaci befektetők számára jelentős kockázatot jelent a kormány unortodox gazdaságfilozófiája és a gyakran változó adópolitika.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×