INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Milyen hatása lehet a kedvezőbb áfakulcsnak a fesztiválokra?

Infostart / InfoRádió
A parlament gazdasági bizottsága azt javasolja, hogy kedvezőbb, 18 százalékos áfakulcs alá sorolják a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. A nagyobb rendezvények szervezői közül néhány csökkenti a jegyárakat, de volt, aki erről már lekésett.

Az indoklás szerint a fesztiválok nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében indokolt a kedvezményes áfakulcs alá sorolás. A módosítás a zenés, táncos alkalmi szabadtéri rendezvényekre lenne érvényes, vagyis azokra, amelyeket legfeljebb tíz egymást követő napon tartanak meg, és a résztvevők száma várhatóan legalább egyszer meghaladja az ezret.

Várhatóan örömmel fogadják a változást a nyári fesztiválok rendezői. Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál szervezője korábban arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a jubileumi rendezvény szervezését több körülmény is nehezítette, a többi között az euróárfolyam változása, a Malév csődje és a terület bérleti díja mellett a fesztivál nemzetközi versenyképességét a kulturális rendezvények áfakulcsa is hátráltatja.

Gerendai Károly kiemelte versenytársaknak a külföldi fesztiválok számítanak, és 21 uniós országban kedvezményes áfakulcs van, ráadásul ezeknek az átlaga 10 százalék körül van, közben Magyarországon eddig 27 százalékot kellett befizetni.

Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke most azt nyilatkozta, hogy a jegyárakat ez a döntés már nem tudná befolyásolni, mivel a cég által szervezett fesztiválokra a bérletek egy része már elkelt, és az áfát is befizették utána. Azonban az áfakülönbségből adódó összeg ráfordításával a fesztiválok a nemzetközi piacon erősíteni tudják majd pozícióikat, ami a jövőben nívósabb rendezvényeket jelenthet.

A Hegyalja fesztivált szervező Bukovinszky Béla azt mondta, ha a 18 százalékos áfa még a nyár előtt megvalósulna, akkor az a Tisza-parti rendezvény jegy- és bérletáraira is kihatással lehetne, ugyanis annyira gyenge a fesztiválpiac, hogy minden eszközt be kell vetni a látogatók számának növelése érdekében.

Hanganyag: Szabó Gergõ


A címlapról ajánljuk