eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

A lelki értékek felfedezésére buzdítottak Csíksomlyón - a nap hírei

A lelki értékek felfedezésére buzdított a csíksomlyói búcsú főszónoka. Még a nyáron elfogadhatja az új büntető törvénykönyvet az Országgyűlés. Elfogták a fővárosi szoborrongálások feltételezett elkövetőit.

Az emberi lélekben rejlő kincsek felfedezésére buzdította a csíksomlyói búcsú résztvevőit a pünkösdszombati szentmise főszónoka. Tempfli Imre stuttgarti plébános azt mondta: Isten pünkösdkor eltöltötte lelkével az embert azért, hogy belülről formálja át, és tegye boldoggá. A szentmisét bemutató Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke tiltakozását fejezte ki minden olyan kísérlet ellen, amellyel szerinte politikai célokra akarják használni a vallásos búcsújárást, vagy azt megpróbálják összekötni bármilyen más nem vallásos céllal. A prédikációt több százezer zarándok hallgatta végig a csíksomlyói nyeregben. A zarándokok között volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Az általános vita június végi lezárása után fogadhatja el az új büntető törvénykönyvet az Országgyűlés. A jogszabály a tervek szerint egy évvel később lépne hatályba - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Répássy Róbert Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen azt mondta: az új polgári törvénykönyv tervezetét szintén júniusban tárgyalja a parlament, és várhatóan az őszi ülésszakon fogadhatják el. Így ez az új kódex is az egyéves felkészülési idő után, 2013 őszén léphet hatályba. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az év végéig készül el a bírósági beadványok elektronikus továbbítását lehetővé tevő rendszer.

A Malév mielőbbi újraindítását kéri a kormánytól az MSZP. Józsa István, a párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese a jelenleg is működő parlamenti vizsgálóbizottság szakembereinek megállapítására hivatkozva azt mondta: mivel a Malév mint márkanév most is állami tulajdonban van, 20-30 milliárd forint befektetéssel, valamint a jogok megtartásával újra lehetne indítani a légitársaságot. Hozzátette: ezzel a befektetéssel évente 100 milliárddal emelkedne a nemzeti össztermék, így a beruházás gyorsan megtérülne.

Szegeden átadták az új villamosflottát. A kilenc darab lengyel gyártású alacsonypadlós járművet 4,5 milliárd forintból vásárolta a város. Botka László polgármester elmondta: a közeljövőben várhatóan megérkeznek az új trolik is, amellyel lezárul a nagyberuházás. A 26 milliárd forintos uniós támogatással folyó tömegközlekedés-fejlesztési projektben szinte teljesen megújul a szegedi trolibusz- és villamoshálózat, emellett egy-egy troli-, illetve villamosjárat is indult.

Elfogták azt a két férfit, aki a gyanú szerint több fővárosi emlékművet is megrongált a napokban; egyiküket őrizetbe vették, és kezdeményezik előzetes letartóztatását, társa szabadlábon védekezhet. A rendőrök közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomoznak a Duna-parti mártíremlékmű meggyalázása ügyében Az alkotásra péntekre virradóra festettek antiszemita feliratokat. A kormány közleményben ítélte el a szoborrongálást. A kabinet hangsúlyozta: az új alaptörvény alapján elutasít minden szélsőséges megnyilvánulást. A történteket a XIII. kerületi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is elítélte.

Budapesten felavatták Kádár János mellszobrát az egykori kommunista pártfőtitkár születésének századik évfordulóján nyughelyénél, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az eseményen több baloldali szervezet mellett egykori állampárti politikusok is megjelentek.

Megnyílt a 3. Los Angeles-i magyar dokumentumfilm-fesztivál. Az ünnepségen Alessandro Ago, a Filmművészeti Iskola igazgatója méltatta a magyar dokumentumfilm művészet eredményeit és hangsúlyozta: a szemle jó alkalom arra, hogy az amerikai közönség betekintést kaphasson a magyar társadalom különböző szegmenseibe. Bokor Balázs nagykövet elmondta: 30 dokumentumfilmet mutatnak be az idei fesztiválon, amellyel a második világháború idején Budapesten magyar zsidók tízezreit megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomatára emlékeznek.

Finnországban két embert megölt, több másikat megsebesített egy fegyveres ámokfutó. Egy 18 éves férfi az éjszaka a Helsinkitől 50kilométerrel északra lévő Hyvinkaa városában egy háztetőről nyitott tüzet az emberekre. Egy fiatal nő a helyszínen, egy férfi pedig a kórházban halt bele sérüléseibe. Egy rendőr válságos állapotban van. A tettes elmenekült a helyszínről, de órákkal később elfogták. A rendőrök két fegyvert találtak nála.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×