eur:
392.82
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

További 77 milliárd forintos megtakarítás a gyógyszerár-támogatásban

A Széll Kálmán-terv elfogadott irányelveinek értelmében a jövő évi gyógyszerár-támogatásban további 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség - mondta Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője szerdán, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén.

Gajdácsi József, az OEP egészségügyi főigazgató-helyettese kiemelte: a társadalmi felelősségvállalás jegyében az OEP feladata, hogy a rászorulók számára a lehetőség szerinti legjobb terápiát biztosítsa. Ezt viszont behatárolják az egészségbiztosító rendelkezésre álló költségvetési források.

Bidló Judit kifejtette: a 100 százalékban támogatott - úgynevezett dobozdíjas készítményekre - évente a gyógyszerkassza egyharmadát, mintegy 100 milliárd forintot költik el. Ezek között sok nagy értékű terápia van - például sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek, onkológiai készítmények -, amelyek éves költsége betegenként meghaladja az egymillió forintot. Ezek viszont többségében olyan terápiák, amelyek átállítása nem lehetséges, ezért a közbeszerzési eljárásoknál az OEP nincs igazi alkupozícióban - jegyezte meg Bidló Judit egyúttal hozzátéve, hogy a gyártói befizetések jelentős része, mintegy 60 milliárd forint erről a területről folyik be az egészségbiztosítóhoz.

Az ártámogatási részen kiemelt területet jelentenek az úgynevezett vérfaktoros készítmények, amelyek a kezelt betegek jobb életminőségét biztosítják. Ezen készítményekre évente mintegy 10 milliárd forintot költ évente az egészségbiztosító - ismertette Bidló Judit. Hangsúlyozta: elkötelezettek, hogy ezt a terápiát továbbra is biztosítsák a betegeknek, ugyanakkor kérdés, hogy ez fenntartható-e a csökkenő gyógyszerkasszában. Ugyanis - mondta - ebben a körben mintegy 30 beteg van, akiknek éves terápiájára több mint 50 millió forintot költenek, de van olyan eset is, ahol csak egy beteg éves ellátása kerül 170 millió forintba.

Vannak olyan készítmények, amelyek árát egyedi méltányossági alapon támogatja az egészségbiztosító. Ilyen elbírálás alapján finanszírozzák évente összesen 44 beteg enzimpótló terápiáját. Bidló Judit azt mondta: ennek a területnek a felülvizsgálata jelenleg is tart, miután a Széll Kálmán-terv ennek a finanszírozási módnak a megszüntetését is kilátásba helyezte. Ebben az esetben az érintett készítményeket vélhetően a tételes finanszírozású gyógyszerek körébe sorolnák át - tette hozzá a főosztályvezető.

Bidló Judit szerint "a jövő év egyik legnagyobb egészségpolitikája ezen a területen kerül majd elő", ugyanis mint kiemelte: e készítményektől a betegek nem gyógyulnak meg, de még életminőségükben sem érhető el jelentős javulás. Ezzel együtt egy beteg éves kezelése több mint száz millió forintba kerül, az összes enzimpótló kezelés mintegy 3,4 milliárd forintos kiadást jelent az egészségbiztosító számára.

Az OEP által finanszírozott nagy értékű gyógyszerek között a tavalyi évben szintén mintegy 10 milliárdot költött az OEP az úgynevezett tételes elszámolású gyógyszerekre, vagyis a kórházi ellátásban biztosított készítményekre. Ezeknél a - jellemzően onkológiai - terápiáknál nincsenek olyan szélsőséges költségek, az éves terápiák költsége általában 6-7 millió forint körül alakul. Ezeket szintén közbeszerzés útján szerzi be az OEP, de ennek során is figyelembe kell venniük azt, hogy mennyire lehet váltani az egyes készítmények között - mondta Bidló Judit.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×