INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kormánybiztost neveztek ki a tömegközlekedés átalakítására

InfoRádió / MTI
A közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos lesz május 1-jével Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára; Szarvas Ferenc 30 napon belül, közös megegyezéssel távozik a MÁV Zrt. éléről.

A kormány Fónagy Jánost a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztossá nevezi ki 2012. május 1-jétől egyéves időtartamra - közölte a Kormányszóvivői Iroda pénteken. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szintén pénteken közölte, hogy Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közös megegyezéssel 30 napon belül távozik a nemzeti vasúttársaság éléről. Szarvas 2010 augusztusa óta irányította a vasúttársaságot, utódlásáról, az új vállalatvezető hivatalba lépésének időpontjáról a későbbiekben születik döntés.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint Fónagy János közreműködik a közösségi közlekedés szervezeti kereteinek, ingatlanvagyonával kapcsolatos feladatainak korszerűsítésében, vezeti a közösségi közlekedés intézményi és működési rendszerére vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát, a tarifa- és kedvezményrendszer átalakítását. A kormánybiztos részt vesz a közösségi közlekedési szolgáltatók menetrendjének összehangolásával kapcsolatos folyamatokban, szerepet vállal a közúti és vasúti közösségi közlekedést kiszolgáló hazai háttéripar, elsősorban a jármű- és gépgyártás megteremtésének, fejlesztésének előmozdításában.

Fónagy János, aki 2000 és 2002 között közlekedési miniszter volt, a továbbiakban is a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára marad.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a kormánybiztos együttműködik a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos szakterületek állami vezetőivel, az állami közlekedési vállalatok vezetőivel és összehangolja a szakterületek tevékenységét.

Közreműködik a közösségi közlekedést érintő javaslatok előkészítésében, koncepciók kidolgozásában. Szükség esetén a kormány és a feladatkörrel rendelkező miniszterek intézkedését kezdeményezheti.

Közleményében a Kormányszóvivői Iroda hangsúlyozza: a közösségi közlekedés átalakítása összetett, sokszereplős feladat, irányítása és koordinálása az ügy társadalmi, államháztartási és politikai jelentősége miatt, az intézkedések összehangoltsága érdekében kormánybiztos kinevezését indokolja.

A kormányzati elvárás szerint a közlekedési vállalatok feladatellátásának középpontjában a közszolgáltatás megfelelő színvonalú biztosításának, az utazóközönség minőségi kiszolgálásának kell állnia. A teljes átszervezés eredményeként létrejövő új közösségi közlekedési rendszert mentesíteni kell minden, az elmúlt évtizedekben kialakult, a korszerű és költséghatékony működést akadályozó szervezeti, személyi és szabályozási korláttól - írja a Kormányszóvivői Iroda.

A kormánybiztos feladata ellátásáért a miniszterelnöknek felelős, tevékenységét díjazás nélkül látja el.

A címlapról ajánljuk