eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Parlamenti bizottság vizsgálja a Malév és a BA privatizációját - a nap hírei

Parlamenti bizottság vizsgálja a Malév és a Budapest Airport ügyeit. Új típusú szociális szövetkezetek létrehozásának támogatásáról döntött a kormány. Literenként 7 forinttal drágulnak szerdán az üzemanyagok. A nap hírei 2012. március 12-én, hétfőn.

Tíztagú parlamenti bizottság vizsgálja a Malév és a Budapest Airport privatizációját, valamint a légitársaság visszaállamosításának körülményeit - döntött az Országgyűlés. A képviselők határozatban mondta ki, hogy döntően a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t tartják felelősnek a kolontári vörösiszap-katasztrófáért. A dokumentum szerint a felelősségben - ha nem is közvetlenül, de - osztoznak a Mal Zrt. létesítését engedélyező hatóságok, továbbá az ellentmondásos szabályozást elfogadó jogalkotók és a hatóságok működtetéséért felelős kormányok. -A parlament elfogadta a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépésről Balsai István által készített jelentést is, Az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként azt állapította meg, hogy az ügyben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségét is vizsgálni kell, emellett felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Új típusú szociális szövetkezetek létrehozásának támogatásáról döntött a kormány. Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a rendszer kialakításának első lépése az ország 47 leghátrányosabb kistérségének 800 olyan települését érinti, ahol ötezernél kevesebben élnek, és a normál pályázati rendszerben nem tudnak előrelépni, mert pályázatírásra sincs pénzük. A szociális szövetkezetek induláskor 5 millió forintos támogatást kaphatnának - amelyre május 1-jétől lehet majd pályázni -, a tagság pedig önkéntes lesz.

Március 26-án folytatódnak a Fidesz által kezdeményezett egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó törvény megalkotásáról, és a kampányfinanszírozásról. Lázár János, a kormánypárti frakció vezetője azt mondta: a cél, hogy ebben a három kérdésben júniusig beterjesszék a szabályozási javaslatokat, amelyeket leghamarabb szeptemberben fogadhat el az Országgyűlés.

Az egészségügyi államtitkár szerint fel kell gyorsítani az ellátórendszer átalakítását. Szócska Miklós hangsúlyozta: a városi fekvőbeteg-intézmények átvételét májusban le kell zárni. A szakember közölte: az erről szóló jogszabálytervezet várhatóan a jövő héten jelenik meg, és a következő két hétben az intézményi struktúra átalakításának folyamatban lévő ügyeit - működési engedélyeket, finanszírozási szerződéseket - is rendezik.

Maradinak tartja az új büntető törvénykönyv tervezetének felfogását az MSZP. Az ellenzéki párt úgy véli: a koncepció elavult szemléletű szigorítások sorát tartalmazza. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő azt mondta: nem az esetenként indokolt, hanem a válogatás nélküli, szinte minden bűncselekménytípusra kiterjedő szigorítást ellenzik. Kifogásolta, hogy a kormány egyre több esetben írja elő kötelezően a bírói döntések tartalmát, vagyis szűkíti az ítélkezők mérlegelési jogát, például a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre és a jogos védelemre vonatkozó szabályoknál.

Szerdán bruttó 7-7 forinttal emeli a Mol a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin ára az emeléssel új csúcsot ér el. A drágulással a benzin átlagára 436 forintra, a gázolajé pedig 440 forintra nő.

Sikeresnek nevezte a téli hajléktalanellátást a főpolgármester. Tarlós István fontosnak nevezte, hogy tavaly október és idén március között egy ember hűlt ki budapesti közterületen. Mint mondta: ez is sok, az előző ciklusban viszont négy év alatt 131-en hűltek ki. A főpolgármester közölte: a fővárosban ötszáz új férőhelyet nyitottak meg, és több mint 340 millió forintot költöttek ellátásra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a tájékoztatón arról beszélt, hogy mintegy 1600 hajléktalant regisztráltak a télen. Vecsei Miklós a legnagyobb győzelemnek nevezte, hogy széles körű együttműködés alakult ki a kérdésben.

Megszünteti magánpénztári ágazatát az AEGON Nyugdíjpénztár. A társaság tájékoztatása szerint a tagok eddigi megtakarításaikat átvihetik egy másik nyugdíjpénztárba, vagy március 31-éig visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. A döntés nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztári tagok megtakarításait, amely után továbbra is igényelhető a 20 százalékos adó-visszatérítés. A megtakarítás kamatadómentes.

Első fokon 7 év börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék a Baumag-ügy elsőrendű vádlottját, akit 7 évre eltiltottak a közügyektől, 5-re pedig attól, hogy gazdasági szervezetben vezető tisztséget töltsön be. Az indoklásban a tanácselnök emlékeztetett arra: a károsultak száma 13 ezer, a ki nem fizetett tőke és kamattartozás pedig 40 milliárd forint.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×