eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meghosszabbították a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidőt - a nap hírei

Meghosszabbították a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidőt. Rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malévhoz a Fővárosi Bíróság. Pénteken már 11 megyében lesz érvényben figyelmeztető előrejelzés a hideg és a várható havazás miatt. A nap legfontosabb hírei február 2-án.

Kilenc nappal meghosszabbították a felsőoktatási felvételi jelentkezési határidőt. Kis Norbert, az oktatási államtitkárság helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan, illetve hagyományos módon postára adni, az államtitkárság elindította a módosításához szükséges jogi eljárást. Kis Norbert a döntést azzal indokolta, hogy a szokásosnál több változást kell ebben az időszakban figyelembe venniük a továbbtanulni szándékozóknak. Korábban Szabó Máté ombudsman arra hívta fel a figyelmet, hogy sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai a szabályozás késői megváltoztatása miatt.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a keretszámokra vonatkozó előterjesztés visszavonására szólította fel a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig bejelentette, hogy szerdán országos figyelemfelkeltő akciót indít, mert átgondolatlannak tartja a felsőoktatási felvételi keretszámok csökkentését és a diplomások jogait korlátozó hallgatói szerződés bevezetését.

Londoni piaci elemzők továbbra is úgy vélik, hogy áprilisra megszülethet az egyezség egy készenléti programról Magyarország és Valutaalap valamint az Unió között. A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi elemző stábja azután adta ki elemzését, hogy a hét elején Budapesten a kormányintézmények és a jegybank képviselőivel valamint nemzetközi megfigyelőkkel találkozott. A befektetőknek összeállított beszámolóban úgy vélik, a megállapodásnak legalább olyan fontos feltétele a bírói karral összefüggő kérdések rendezése, mint a jegybanktörvény ügyében kért módosítások végrehajtása. A megállapodás a londoni elemzők szerint lehetővé teheti a magyar jegybanknak, hogy még az idén a szigorítási ciklus előtti szintre csökkentse alapkamatát.

Rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malévhoz a Fővárosi Bíróság. A döntés értelmében az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. hozzájárulása nélkül a Malév a továbbiakban nem teljesíthet kifizetéseket. Fábián Balázs, a vagyonfelügyeletet ellátó cég ügyvezető igazgatója elmondta: a légitársaságra elrendelt moratórium és a céghez kirendelt rendkívüli vagyonfelügyelő megbízatása a légitársaság pénzügyi helyzetének rendezéséig, vagy a felszámolás megindításáig tart. Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke arról számolt be, hogy az igazgatóság pénteki ülésén a rendkívüli vagyonfelügyelővel közösen áttekintik a menedzsment likviditási tervét.

Forráshiány miatt nem hajtaná végre a januári kifizetéssel a kötelezően előírt bérkompenzációt, illetve minimálbér-emelést a BKV - értesült a Távirati Iroda. A közlekedési társaság közleményében úgy reagált az értesülésre, hogy amint az anyagi helyzete megengedi, azonnal bevezetik január elsejéig visszamenőleg a bérkompenzációt, és végrehajtják a minimálbér-emelést is. A BKV közölte: a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az emelést és a kompenzációt visszamenőlegesen fizessék ki, és ezt a cég megteszi, lehetősége engedi.

Országszerte készülnek a következő napokban várható nagy hidegre és havazásra. A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissanak meg minden olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a hideget. Giró-Szász András kormányszóvivő a lakosságot arra kérte: jelzéseikkel, bejelentéseikkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre összesen tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ukrajnában 63-ra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak száma; a nagy hideg miatt az ország több mint 14 ezer iskolájában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A Kárpát-melléken és Észak-Ukrajna egyes helyein mínusz 33 fokot, a keleti és déli országrészekben pedig mínusz 20-25 fokot mértek. Romániában és Lengyelországban már több mint 50 ember halt meg a fagy miatt. Olaszországban főleg a vasúti közlekedés akadozik. Rómában -10 fokot mértek, két napra bezárták az iskolákat. Japánban az erős havazás és a fagy miatt 56 ember halt meg, a hó vastagsága egyes helyeken megközelíti a 4 és fél métert.

A hétvégén várhatóan megnyílnak az első korcsolyapályák a Balatonon. Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője azt mondta, hogy még nem állt be teljesen a tó jege, de a part mellett 5-11 centiméteresre hízott, tükörsima és néhány nap múlva a jelek szerint több helyen sportolásra alkalmas lesz.

Megkezdődött a 43. Magyar Filmszemle; amelyen az idén - állami támogatás hiányában - csak bemutatják a filmeket, nem adnak át díjakat, így zsűri sem lesz. A mustrán összesen 141 rendező munkája látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban; a legtöbb vetítésre már elővételben elkelt minden jegy.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×