eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tállai: Az új önkormányzati rendszerben nem lesznek finanszírozási problémák

Az új önkormányzati törvény biztosítja a helyhatóságok működőképességét -hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. A kabinet szóvivője megerősítette, hogy az Európai Bizottság elnöke levelet írt a magyar kormányfőnek.

Lesz elegendő idejük az önkormányzatoknak arra, hogy felkészüljenek a helyhatóságokról tegnap éjszaka elfogadott törvény alkalmazására, mert a 157 paragrafusból álló jogszabály nagy része csak 2013-ban lép hatályba - közölte a Belügyminisztérium államtitkára.

Jövőre az önkormányzatok ellenőrzésére, a megyei önkormányzatok megváltozott feladatrendszerére és a helyhatóságok szigorúbb hitelfelvételére, illetve kötvénykibocsátására vonatkozó rendelkezések teljesítendők - tette hozzá Tállai András. Az önkormányzati feladatok állami finanszírozását és a hivatali szisztémát átalakító szabályok 2013-tól, az összeférhetetlenséggel és a méltatlansággal kapcsolatos paragrafusok pedig a 2014-es önkormányzati választások másnapjától érvényesek.

A törvény fontosabb változásai közül kiemelendő, hogy a 2000 főnél kisebb lélekszámú településeken nem működhet önálló hivatal. Hozzávetőleg négyszáz ilyen falu, illetve község van Magyarországon. A polgármesterek nem lehetnek országgyűlési képviselők, ellenben méltatlanság esetén alkalom nyílik majd a visszahívásukra.

Az államtitkár szerint a jogszabályban az elmúlt 21 év minden jó és rossz tapasztalata benne van. Az utóbbiak között említette azt, hogy az önkormányzatok nagyon sok feladatot voltak kénytelenek átvenni az államtól, de pénzt nem kaptak ezek ellátásához. Ez a jogszabály azonban - a területet szintén érintő stabilitási, államháztartási és közszolgálati törvénnyel együtt - biztosítja a helyhatóságok működőképességét, számos funkciót az államhoz rendel, miközben számít a lakosság önszerveződő képességére, a civil szervezetekre.

Újságírói kérdésre válaszolva Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valóban kapott egy levelet José Manuel Barrosótól, de szerinte annak tartalmáról csak az Európai Bizottság elnöke nyilatkozhat, hiszen másnak nem adott felhatalmazást erre.

Sajtóhírek szerint Barroso a jegybankról szóló - az Országgyűlés által éppen most tárgyalt -- törvények elfogadásának elhalasztását kérte a magyar kormányfőtől. Korábban ez volt az oka annak, hogy az IMF delegációja idő előtt elutazott Magyarországról, ahová a januárban kezdődő hivatalos tárgyalássorozat elkészítésére érkeztek a Nemzetközi Valutalap szakemberei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×