eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kezdődik az egyeztetés az EU-paktumról

Kedden megkezdődik az egyeztetés a fiskális paktum-tervezetről - mondta az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága hétfői ülésén Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár.

Orbán Viktor miniszterelnök december 9-én, az uniós csúcs előestéjén két dologra mondott nemet: arra, hogy ott helyben bármit is aláírjon, és arra, hogy az egyeztetés ezután szűkebb körben folytatódjon - tájékoztatta a Parlament szakbizottságát Győri Enikő államtitkár.

Közölte: kedden kezdődik az első hivatalos egyeztetés a csúcson felmerült, és azóta már jogi formában is megfogalmazott fiskális paktumról.

Győri Enikő is megerősítette Martonyi János külügyminiszternek a Magyar Külügyi Intézetben elmondott szavait, miszerint a nem eurózóna-tagokra nem lennének kötelező érvényűek az előírások akkor sem, ha aláírják a kormányközi szerződést.

Az államtitkár arról is beszélt a bizottsági tagoknak, hogy Orbán Viktor komoly harcot vívott azért, hogy a szerb csatlakozási tárgyalások mihamarabb elkezdődhessenek.

Az Európai ügyek bizottságának tagjai az ülésen hangsúlyozták: az uniós delegációval zajló egyeztetésekről folyamatos tájékoztatást szeretnének kapni, akár a parlamenti szünet alatt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×