eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A köztársasági elnök átadta az állami kitüntetéseket - a nap hírei

Átadta a legmagasabb állami kitüntetéseket augusztus 20-a alkalmából a köztársasági elnök. A bankok fizetik a közjegyzői díjakat az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerződés-módosításért. A Dunántúl több részén is gondokat okozott a heves zivatar és a viharos erejű szél.

Átadta a legmagasabb állami kitüntetéseket augusztus 20-a alkalmából a Parlamentben Schmitt Pál köztársasági elnök. A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét Horváth János parlamenti képviselő, az Országgyűlés korelnöke kapta. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja volt elnöke, Kopátsy Sándor, a közgazdaságtudomány doktora, Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész, Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész és Szilágyi János György Kossuth-díjas művészettörténész kapta. Az elismerések átadásánál jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Nem lesz vihar a tűzijáték alatt


Négy helyszínről 16 ezer rakétát lőnek fel Budapesten augusztus 20-án a félórásra tervezett tűzijáték alatt; az előrejelzések szerint rendkívüli időjárásra nem kell számítani - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán az InfoRádióban elmondta: a Dunán három uszály lesz, kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben. A negyedik helyszín a Gellért-hegy lesz, ahol az idén először a Szabadság-szobor elé telepítik a rakétákat. Az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódó kétnapos állami rendezvénysorozat összköltsége 300 millió forint.

A bankok fizetik a közjegyzői díjat

Határozott az árfolyamrögzítés utáni törlesztő részlet számításáról a kormány. A döntés értelmében a legfeljebb 36 hónapos időszak lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztő összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam időszaka alatti utolsó törlesztő részlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik. A közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan megjelenő rendelete előírja, hogy nem terhelhető az ügyfélre közjegyzői díj az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerződés-módosításért, illetve a tartozást elismerő nyilatkozatért. A közjegyzői munkadíjat és költségtérítést a hitelező pénzügyi intézménynek kell fizetnie.

Válaszokat vár az MSZP

Az MSZP szerint a kormány eddig nem reagált érdemben a devizahitelesek megmentését célzó javaslatcsomagra. Ezért a párt több kérdésre is választ vár a kabinettől. A szocialisták elsősorban arra kíváncsiak, hogy a kilakoltatási moratórium júliusi feloldása óta hány család került az utcára. Azt is tudni szeretnék, hogy hány devizahiteles családot lehetett volna megmenteni az 500 milliárd forintos Mol-részvénycsomagból.

Módosítja a kormány az áfa-törvényt


Az Európai Bíróság határozatának megfelelően módosítja az áfa-törvényt a kormány. A testület júliusi állásfoglalása szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: előkészíti az áfa-törvény módosításához szükséges javaslatot, másrészt a kidolgozza azt a különleges eljárási rendet, amely alapján érvényesíthetik visszatérítési igényüket az adózók.

Az Ab a nyugdíjpénztári tagok mellett?

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó alkotmánybírósági döntés tervezetéről szóló sajtóhíreket a testület elnöke. Paczolay Péter elmondta: már többször tárgyalták a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó indítványokat, és még ebben a hónapban is egyeztetnek róla, de azt nem tudj,a mikorra várható döntés. Korábbi információ szerint a tervezet kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak.

A várakozásnál jobb az OTP eredménye


Az OTP gyorsjelentése szerint a bank 2011 második negyedévében 37 milliárd 288 millió forint, az első félévében 74 milliárd 476 millió forint konszolidált adózott nyereséget ért el. A profit 36, illetve hét százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot, és valamivel több az elemzői várakozásoknál.

Átadta megbízólevelét az apostoli nuncius

Megérkezett Budapestre Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius. A szentszéki követet Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke fogadta. Az apostoli nuncius ma adta át megbízólevelét Schmitt Pál köztársasági elnöknek a Sándor-palotában. A pápa június 6-án nevezte ki az oderzói címzetes érseket Magyarország apostoli nunciusává.

Bíróság döntött a képviselői határozatokról

Jogerős ítéletében megsemmisítette a fideszes esztergomi képviselők döntéseit a bíróság. Tétényi Éva, független polgármester az InfoRádióban elmondta: a határozat azokra a döntésekre vonatkozik, amelyeket a helyi Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzéki képviselők nélkül megtartott ülésen hozott.

Megkezdték a tűzoltók túlóradíjának kifizetését

11 tűzoltóságnak már átutalták a hivatásos dolgozók túlmunkadíjának kifizetését fedező 550 millió forintot - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A kormányhatározatban rögzített forrás augusztus elsején érkezett meg a szervezet számlájára.

Orkánerejű széllel csapott le a vihar

A Dunántúl több körzetében is gondokat okozott a heves zivatar és a viharos erejű szél. Zala, Vas és Somogy megyében több tízezer háztartás maradt áram nélkül, és házak is megrongálódtak, de senki nem sérült meg. Átmenetileg fennakadások voltak több vonalon a vonatközlekedésben, valamint zavarok voltak a mobilszolgáltatásban. A Balatonból folyamatosan mentették a bajba jutott vitorlásokat, több hajó felborult, de itt sem sérült meg senki.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 11:20
×
×
×
×