eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Semjén: Új korszak kezdődik a most elfogadott egyházügyi törvénnyel

Január elsejétől az eddigi 362 bejegyzett egyház helyett biztosan csak 14 szervezet maradhat ebben a státuszban az új egyházi törvény szerint. A többi szervezet kérvényezheti újbóli egyházzá minősítését, illetve támogatói megállapodást kérhet a kormánytól, ha egyházként nem működhet tovább, de társadalmi feladatokat lát el.

A rendszerváltás után hozott egyházi törvény ahhoz vezetett, hogy mára túlságosan is sok szervezet próbál gazdasági előnyhöz jutni úgy, hogy egyházként működik. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint ezen a helyzeten változtat a parlamenti ülésszak utolsó napján elfogadott jogszabály.

A törvény szerint abból a szervezetből lehet egyház, amely megfelel a formai követelményeknek, illetve megfelelő történelmi háttérrel vagy társadalmi bázissal rendelkezik. A KDNP elnöke hozzátette, az egyházi jogi státuszok korlátozása nem jelenti a vallásszabadság korlátozását.

Arról még vita van, hogy a parlament vagy a bíróság dönthessen egy szervezet egyházi státuszáról, illetve arról is, hogy mely szervezetek szerepelhetnek azon a listán amelyeket már most elismernek egyházként.

A törvény január elsejétől hatályos, akkortól a jelenlegi 362 egyház helyett csak 14 lesz Magyarországon.

Semjén Zsolt elmondta, a 14-es listán nem szereplő, jelenleg még egyház státuszban lévő szervezetek addig kezdeményezhetik a felvételüket, és ha megfelelnek a kritériumoknak, továbbra is egyházként működhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×