eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Mekkora csapást jelent a devizahiteleseknek a kamatemelés? - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy a hőség következtében megnőtt energiaigényeket külföldről vásárolt energiával kellett fedezni tegnap Magyarországon, a Magyar Nemzet mai számában pedig arról lehet olvasni, hogy a külföldre tartó oktatók, valamint a pályaelhagyók miatt szakemberhiány várható, elsősorban a természettudományos terület oktatói és kutatói karában.

A Népszabadság arról ír, hogy a hőség következtében megnőtt energiaigényeket külföldről vásárolt energiával kellett fedezni tegnap Magyarországon. A tegnapi több mint 6 ezer megawattos fogyasztás nyári rekordnak számít. A külföldi energiára nem azért volt szükség, mert Magyarországon nincs elég erőmű, hanem azért, mert olcsóbb, mint ha a rendelkezésre álló magyar energiát használták volna fel - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet mai számában arról ír, hogy a külföldre tartó oktatók, valamint a pályaelhagyók miatt szakemberhiány várható, elsősorban a természettudományos terület oktatói és kutatói karában. A lapnak nyilatkozott Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki szerint határozott állami beavatkozásra van szükség a probléma csökkentése érdekében. Az MTA kutatóintézeteiben végzett felmérésből kiderül: a reál területeken ráadásul jóval több az 50 év feletti, így a nyugdíjba menő oktatóknak és kutatóknak nem lesz utánpótlása - írja a Magyar Nemzet.

Az Index a Debrecent tegnap este elért heves viharról készített összeállítást. A hírportál írása szerint a városban több helyen szünetelt a közvilágítás, a tömegközlekedés és a mobilszolgáltatás is akadozott. Az Indexen látható videó tanulsága szerint Debrecenben az este a járda szintjéig hömpölygött a víz, a város főterén 20-30 centiméteres víz állt.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a hétvégén nem csak a három- és négycsillagos szállodákban és a Balaton Soundon volt telt ház, hanem a legtöbb balatoni panzióban is. A forgalom ugyan hatalmas volt, de egy-egy vendég kevesebbet költött, mint tavaly. A Napi Gazdaság szerint ha tartósan jó idő lesz, még így is szép bevételt hozhat az idei nyár a vendéglátók számára.

A Világgazdaság cikke szerint bár nincs lobbitörvény, a lobbik mégis szép sikereket érnek el, és a törvényhozásban az utolsó pillanatban enyhülnek a jogszabályok. A lap összeállítást közöl a lobbi szempontból sikeres módosításokról, például a dohánytermékek tervezett adóemelésének leállításáról, de említést tesz a gyógyszeripar, a bakszektor, vagy éppen az energetikai lobbi sikereiről is. Részletek a Világgazdaságban.

A Portfolio.hu arról készített összeállítást, mekkora csapást jelent a devizahitelesek számára a kamatemelés. A gazdasági hírportál arra figyelmeztet, hogy a kamatdöntések a devizaárfolyam változásokhoz hasonló következményekkel járhatnak, így egy 1 százalékpontos kamatemelés csaknem 10 százalékos emelkedést is okozhat a törlesztőrészletekben. A lap emlékeztet rá: csütörtökön az Európai Központi Bank alapkamatot emelt, így ismét aktuális a kérdés: mennyit éreznek meg az eurohitelesek a jegybanki kamatemelésből, és mi vár a frankhitelesekre? Részletek a Portfolio.hu-n.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×