eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

OIT: állami segítségre van szükség az új eljárási törvény végrehajtásához

Pótlólagos állami segítségre van szükség az új bírósági eljárásokról szóló törvény végrehajtásához - olvasható az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi üléséről készített összefoglalóban.

A közlemény szerint ugyanez a helyzet a civil szervezetek tervezett újraregisztrálásával kapcsolatos jogszabályváltozás esetében is. Emellett a tanács szerint elkerülhetetlen lesz a bírósági ülnökök pótválasztása.

A bíróságok visszajelzése alapján 1063 ügyet érint az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a bírósági eljárások gyorsítását célzó, az egyes eljárási törvényeket módosító jogszabálycsomag. A kiemelt ügyek legnagyobb része (859) büntető. A polgári és gazdasági perek aránya az egyötödhöz közelít (204).

A közleményben az áll: a bíróságok és a Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégiumának szakmai kritikájától függetlenül az OIT azt állapította meg, hogy az új jogszabályok alkalmazásához sem a tárgyi, sem a személyi feltételek nincsenek meg a legtöbb bíróságon.

A tanács határozati javaslata szerint ezért az összesen 1 milliárd 62 millió forint éves kiadási többlet fedezetét a 2012. évi költségvetésnek tartalmaznia kell, erre az évre pedig ennek időarányos részét - 340 millió forintot - a központi költségvetés tartalékából kell rendelkezésre bocsátani. Az OIT felkérte elnökét, hogy a megjelölt igényeket képviselje a költségvetési tárgyalásokon.

A testület álláspontja szerint a zavartalan ügyintézéshez növelni kell az apparátus létszámát, több bíróra, titkárra, ügyintézőre és tisztviselőre van szükség. A kiemelt ügyek esetében megfelelő tárgyalótermeket kell biztosítaniuk a bíróságoknak, és rájuk hárulnak az ügyek intézésével kapcsolatos egyéb dologi, jobbára technikai jellegű kiadások is.

A tanács már a legutóbbi ülésén is foglalkozott az idei ülnökválasztás tapasztalataival. Néhány bíróság jelezte, hogy létszámproblémákkal küzd. Ilyen Esztergom városa, ahol a képviselő-testület nem választott ülnököket. Szerepük azért fontos, mert bizonyos eljárásokban nélkülük nincs tárgyalás: elsősorban munkaügyi perekben, továbbá a helyi bíróságok büntetőügyeiben, ha a bűncselekményre a törvény nyolcévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztést rendel, valamint a megyei elsőfokú bíróság büntetőügyeiben - olvasható a közleményben.

A tanács adatai szerint 4563 ülnököt sikerült megválasztani a szükségesnek ítélt 5071-ből, ami 90 százalékos eredményt jelent. A korábbi ciklushoz hasonlóan most is igen magas (56 százalék) az ülnöki összlétszámon belül a nyugdíjasok aránya.

Az OIT korábban kezdeményezte, hogy a jogalkotó módosítsa a vonatkozó törvényt, ennek megfelelően az igazgatási vezetőnek legyen lehetősége ülnök kirendelésére az adott megyén belül. Emellett szükség lesz, további, főként pedagógus ülnökökre, ezért a tanács soron kívüli ülnökválasztás kitűzését kezdeményezi a köztársasági elnöknél - írják.

Az OIT szerint a jövőben komoly feladat vár a bírósági szervezetre a civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatban is. A jelenlegi tervek szerint, az új törvény hatályba lépése után 2012. június 30-ig valamennyi érintett szervezetnek újra be kell jelentenie a törvény szerinti nyilvántartásba vételhez szükséges adatait, ami 28 ezer alapítványt és 51 ezer társadalmi szervezetet érint.

Az OIT hivatala a közeljövőben méri fel, hogy milyen humánerőforrásra és mennyi pénzre van szüksége a bírósági szervezetnek a többletfeladat ellátásához - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×