eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mol-ügy: nem kiadatási, hanem jogsegélykérelem

A horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmaz - közölte a Legfőbb Ügyészség

A közlemény szerint a jogsegélykérelem értékelése folyamatban van.

A Népszabadság keddi számában azt írta, hogy Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója előzetes kiadatását.

A horvát főügyészség és az igazságügyi tárca kedden azt közölte az MTI-vel, hogy egyik igazságügyi szerv sem kérte Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a kiadását.

Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs vezetője az MTI-vel szerdán azt közölte: "sem a Mol, sem Hernádi Zsolt nem kapott semmilyen megkeresést a horvát illetve a magyar ügyészségtől."

A Népszabadság kedden több, egymástól független - de meg nem nevezett - forrásból úgy értesült: a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és a később megadandó kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként a Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, és kérték az előzetes kiadatását is. A Mol kérésére a lap a szerdai számában helyreigazította az előző napi állítását a kiadatási kérelemről.

A Legfőbb Ügyészség közleményét ismertetve internetes oldalán a Népszabadság kitartott amellett, hogy a jogsegélykérelem Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató magyarországi kihallgatására vonatkozik. Arról, hogy tanúként vagy gyanúsítottként akarják-e a horvát hatóságok kihallgattatni Hernádit, sem a magyar ügyészség, sem Hernádi ügyvédje nem kívánt nyilatkozni.

Orbán Viktor miniszterelnök - az európai parlamenti elnökségértékelő felszólalását követő - strasbourgi sajtóértekezletén kedden leszögezte: a magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá.

Korábban egy horvát lap arról írt, hogy a horvát kormány akár fel is mondhatja a Mol-INA-szerződést. A miniszterelnök hozzátette: "a vádakat ismerjük, nem tekintjük kormányközi kérdésnek, a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata". "Ebbe nem kívánunk beleavatkozni, és ebben semmilyen szerepet sem kívánunk játszani".

A horvát sajtóorgánumok Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen folyó ügyészségi vizsgálat kapcsán az elmúlt hetekben azt állították: Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen is nyomozás folyik, mert állítólag 10 millió eurót fizetett Ivo Sanadernek azért, hogy a Mol megszerezze az INA feletti irányítási jogot.

Kedden a hírek hatására a Mol árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén több mint 4 százalékkal gyengült, zárásra is csak szerényen tudott erősödni a napi minimumot jelentő 19.935 forintról, 20.150 forinton zárt, 3,59 százalékkal gyengébben, mint hétfőn. Szerdán a kereskedést a Mol az előző napi záróáron kezdte és több mint másfél órával a nyitás után 100 forintos esésben 20.050 forinton állt és forgalma elérte a 1,5 milliárd forintot.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×