eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán Viktor szerint Európa erősebb lett - a nap legfontosabb hírei

A magyar uniós elnökség fél évét értékelték az Európai Parlamentben. Helyreigazítási kérelemmel fordult a Népszabadság főszerkesztőjéhez a Mol a napilapban ma megjelent cikk miatt. Szabadlábra helyezte Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

Orbán: Európa erősebb lett

A magyar kormányfő szerint Európa erősebb, mint fél éve volt, de az euróövezet helyzete és a görög válság hírei miatt ezt a polgárok nem így érzékelik. Orbán Viktor Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén beszélt erről, amelyen a magyar uniós elnökség teljesítményét értékelték. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint is jó eredménnyel zárt a magyar uniós elnökség. A vitában a szocialista és a liberális frakció vezérszónoka is bírálta a médiatörvényt és az új alaptörvényt. Közben megszavazta az Európai Parlament az új magyar alkotmány elfogadásának módját és annak több tartalmi elemét bíráló állásfoglalást, és felszólította az Európai Bizottságot a törvény vizsgálatára. A határozat semmilyen jogi következménnyel nem jár. A dokumentum szerint a magyar alkotmányban nem elég egyértelmű bizonyos alapjogok védelme, és ezért azt módosítani kellene. Előzőleg Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: minden nemzetnek joga van a saját alkotmányához, ráadásul a magyar alaptörvény egy modern, európai alkotmány, az életet, a családot, a nemzetet és az emberi méltóságot állítja középpontja.

A Mol helyreigazítást kér

Helyreigazítási kérelemmel fordult a Népszabadság főszerkesztőjéhez a Mol, a napilapban kedden megjelent cikk miatt. A Népszabadság címlapján azt írta: Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának előzetes kiadatását. A magyar olajtársaság közleményében úgy fogalmazott: a lap valótlan állításaival jelentős kárt okozott a cégnek, megsértette a vállalat és első számú vezetőjének jó hírnevét, ezért további jogi lépesek lehetőségét is mérlegeli a Népszabadsággal és a cikk szerzőjével szemben. Korábban a horvát főügyészség, valamint a horvát és a magyar Igazságügyi Minisztérium is cáfolta a kiadatási kérelemről szóló információkat; Orbán Viktor miniszterelnök pedig Strasbourgban azt mondta: a magyar állam nem járul hozzá a Mol és a horvát INA közötti szerződés módosításához.

Hét cég ügyében feljelentést tett az MFB

Összesen hét cégnél, 21 ügyben tett feljelentést a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a tavaly tulajdonába került 40 társaság átvizsgálása után. Baranyay László, a bank elnök-vezérigazgatója elmondta: több esetben polgári jogi, illetve büntetőjogi eljárást kezdeményeztek a többi között 20 millió forintos csalás és 600 millió forintos hűtlen kezelés miatt. Hangsúlyozta szabálytalanságokat találtak egyebek mellett az Egerszalóki hotel 10 milliárd forintos beruházásánál, a győri stadionrekonstrukciónál és a Rácz fürdő felújításánál is.

Pintér: Nincs szükség csendőrségre


A belügyminiszter szerint továbbra sincs szükség csendőrségre és önkormányzati rendőrségre, mert a fegyveres szervezetek megfelelően el tudják látni a közrend védelmét. Pintér Sándor a tárca elmúlt egy éves tevékenységét értékelve az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt azt mondta: az előítéletek leküzdését továbbra is kiemelt célnak tartja és ebben a roma szervezetekkel is együttműködne, emellett pedig megerősítik a körzeti megbízotti rendszert. Az MSZP továbbra is úgy véli: a tárca sem erkölcsileg, sem anyagilag nem erősítette meg a rendvédelmi szervezeteket.

NM: 5 milliárd a kkv-knak

Idén 5 milliárd forint támogatást biztosít a hazai kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak ösztönzésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára a Heves megyei Erdőtelken azt mondta: a kormány a hátrányos helyzetű térségek fejlesztésében elsősorban a termelő szféra erősítését támogatja.

Szabadlábon Laborc

Szabadlábra helyezte Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Zamecsnik Péter, a férfi ügyvédje azt mondta: a vádhatóság fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős. Laborc Sándort bűnpártolással gyanúsítják. Hétfőn szabadlábra helyezte Szilvásy György volt szocialista titokminisztert is a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Az egykori tárcavezetőt kémkedéssel gyanúsítják, az ügyészség az ő esetében is fellebbezett a szabadlábra helyezés ellen. Közben Gyurcsány Ferenc volt kormányfő úgy fogalmazott: elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor nem tudott előzetesen a volt titkosszolgálati vezetők meggyanúsításáról és őrizetbe vételéről.

Frekvenciák felosztása

A kormány döntött a frekvenciák felosztásával kapcsolatos keretszabályokról, amelyek figyelembe veszik, hogy a frekvencia korlátos nemzeti vagyon, a vele való gazdálkodásnál a közérdek érvényesítése a legfontosabb szempont. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint közérdek, hogy az eddig szabad frekvenciák arányos értékesítésével a kormány ösztönözze a beruházásokat, a mobilpiacon pedig minél nagyobb verseny alakuljon ki.

OEP: meg kell változtatni a gyógyszer-támogatási rendszert

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója szerint folyamatosan dolgoznak az eddigi gyógyszer-támogatási rendszer megváltoztatásán. Sélleiné Márki Mária egy budapesti háttérbeszélgetésen azt mondta: az eddigi rendszer fenntarthatatlan és igazságtalan volt. Emlékeztetett: jelenleg 3 millió 844 ezren fizetnek a gyógyszerkasszába, viszont 9 millió 682 ezer ember veszi igénybe a támogatást.

Élelmiszer-biztonsági ellenőrzések kezdődtek

Megkezdődött az idei kiemelt nyári élelmiszer-biztonsági ellenőrzés - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti helyettes államtitkára. Bognár Lajos elmondta: a szakemberek augusztus 25-ig elsősorban az ifjúsági és gyermektáborokat, a strandbüféket és étkezdéket, valamint a nagyobb nyári rendezvényeket vizsgálják.

Távozott posztjáról a Magyar Országos Levéltár tavaly év elején kinevezett főigazgatója

Az indoklás szerint Reisz T. Csaba főigazgatói megbízatása a nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére, a magyar levéltárügy szervezeti és szakmai megújításáért június 30-án közös megegyezéssel szűnt meg.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×