eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Hende Csaba: Katonai középiskola nyílik Debrecenben

Hamarosan újranyitják a debreceni katonai középiskolát - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt.

Az elmúlt egy évben átszervezték a Honvédelmi Minisztériumot, megalakult a honvédség Ludovika zászlóalja, és megalakították a Honvéd Koronaőrséget - sorolta eddigi munkájának eredményeit Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottsága előtt, éves rendes meghallgatásán.

Kitért arra is, hogy megkezdték a hat-nyolc ezer fős tartalékos haderő feltöltését, jelenleg 2000 tartalékos van, akik őrző-védő feladataik mellett azonnal részt vehetnek az árvízi védekezésben. Mint mondta: közel 1,5 milliárd forinttal kevesebbe kerül így a rendszer, mint korábban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek alulfinanszírozott működése következtében a haderő tartalékokkal nem rendelkezik, de a nehéz költségvetési helyzet ellenére is biztosították a haderő folyamatos működését és mintegy 1000 katona külföldi misszióban tartását.

A korrupcióról a tárcavezető úgy fogalmazott: igyekeztek a folyamatokat visszaszorítani, kiépítették a belső ellenőrzés rendszerét, és eddig 46 esetben tett büntető feljelentést, a honvédelmet érintő ügyekben.

A honvédelmi minisztérium költségén megindult a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának felújítása is, és döntést hoztak az ország 3. háromdimenziós radarjának helyszínéről.

A tárcavezető kitért arra is, hogy hamarosan újranyitják Debrecenben a katonai középiskolát, az új honvédelmi törvényt pedig jövő héten fogadhatja el az Országgyűlés. Hende Csaba hangsúlyozta azt is, hogy a rendszer elbürokratizálódott, ami jelentős erőforrásokat köt le.

Az afganisztáni kivonulást illető kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy a NATO tagjaként a szövetségben meghozott döntések az irányadók. A szövetség terve szerint pedig 2014-re kell olyan helyzetbe hozni az afgán kormányt, hogy átvehesse a közrend fenntartását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×