eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Jó alkupozócióba került Budapest az Alstommal szemben

A francia Alstom vezetői ma tárgyalnak a Tarlós István főpolgármesterrel a metrószerelvények ügyében. A főváros jó alkupozícióba került, miután a francia bíróság elutasította a gyártó kérelmét.

Városházi illetékesek szerint a főváros megegyezésre törekszik az Alstom első számú vezetőjével folytatott találkozón, amely június 21-én, kedden délután lesz. Tarlós István főpolgármester szerint meg lehet egyezni a francia céggel.

Sajtóhírek szerint a franciák már hajlanak a tárgyalásra, ez nem véletlen, hiszen a másodfokon eljáró versailles-i bíróság jogerősen elutasította a francia vállalat kérelmét. A döntés felgyorsította a tárgyalásokat, kedden személyesen az Alstom vezérigazgatója, Patrick Kron tárgyal Tarlós Istvánnal.

A főpolgármester hétvégén a Hír TV-nek azt mondta: ha elvégzik a módosításokat, a 2-es metró vonalán akár hónapokon belül futhatnak az új szerelvények. Tarlós István szerint műszakilag semmi akadályuk sincs azoknak a minimális korrekcióknak, amelyek révén a szerelvényeket átvehetővé válnak.

Szűcs-Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója a múlt héten azt mondta, hogy az érintett bankok már átutalták a BKV számlájára a metrószerelvények bankgaranciájának összegét, mintegy 30 milliárd forintot.

A főpolgármester hangsúlyozta: senki nem nyúlhat egy fillérhez sem az összegből, a pénzt csakis a metrókocsikra lehet költeni. Ha ugyanis sikerül megegyezni az Alstommal, és a szerelvények megérkeznek, akkor ez az összeg a járművek árának egy részét fedezi.

A budapesti városvezetés június 10-én jelentette be, hogy lehívhatja a BKV a metrókocsi-szerződés bankgaranciáját, miután a másodfokon eljáró versailles-i bíróság jogerősen elutasította a gyártó, a francia Alstom Transport kérelmét.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a városvezetés célja, hogy megállapodjon az Alstom első emberével a szerződés egészéről és további sorsáról.

A BKV október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, amelyet a 2-es és 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek még 2006-ban, mert a cég nem szerezte meg határidőre a szükséges típusengedélyt.

A felbontással egyidejűleg a BKV megpróbálta lehívni a szerződésben foglalt bankgaranciát, ennek jogosságát vitatta az Alstom. A franciák szerint ugyanis a BKV jogtalanul mondta fel a szerződést, így a garancia lehívása sem lehet jogos, a bíróság azonban másként látta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×