eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Buszbaleset: az utasok szerint elaludt a sofőr

Nagy valószínűséggel az autóbusz áttért a szembejövő kamion sávjába, így történt a halálos tragédiát okozó ütközés az M70-es autóúton kedden kora reggel - közölte Zala megye rendőrfőkapitánya a tragédia helyszínén. Az utasok elmondása szerint valószínűleg elaludt az autóbusz vezetője. Közben a kórházban meghalt a baleset egyik sérültje.

Tiborcz János azt mondta: a tahográfok tanúsága szerint a baleset hajnali fél öt körül történhetett. A nyomok alapján valószínűsíthető, hogy az autóbusz áttért a szembejövő kamion sávjába, és akkor történt az ütközés.

A főkapitány közölte: a buszon a három váltósofőrrel együtt negyvenen utaztak. A szlovén kamionos, továbbá a busz két sofőrje és két utasa halt meg a helyszínen, a kórházban pedig már nem tudták megmenteni az egyik sérült életét.

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója elmondta: az egyik sérült állapota válságos. Bátorfi József közölte: a sérült súlyos, életveszélyes állapotban, agyzúzódással érkezett a kórházba, ami miatt koponyaműtétet végeznek rajta.

További három súlyos sérült fekszik a nagykanizsai intézményben, egyiküket nyolc óra után műtétre készítették elő, neki léprepedés miatt belső vérzése van. A másik két súlyos állapotú beteg szintén tompa hasi és mellkasi sérüléseket szenvedett, őket még megfigyelik, de valószínűleg az esetükben nem lesz szükség műtétre.

A főigazgató elmondta: összesen 27 sérültet szállítottak a mentők Nagykanizsára. A 23 könnyebb sérüléses betegnek zúzódása, csonttörése van, négy kórházi osztályon ápolják őket.

Akik kisebb karcolásokkal vagy sebesülés nélkül élték túl a balesetet, azokat busszal a csörnyeföldei faluházba szállították. Ott a polgármesteri hivatal segítségével gondoskodnak az ellátásukról, és a román nagykövetséggel is felvették már a kapcsolatot.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója közölte: a szlovén jármű nem cementport, hanem őrölt mészport szállított, amely részben az útra szóródott, de nem számít veszélyes anyagnak.

Az utasok elmondása szerint valószínűleg elaludt az autóbusz vezetője, akit pihenés nélkül fordítottak vissza Romániából Spanyolországba - közölte a román jármű egyetlen magyarul beszélő utasa. Ioan Tent azt mondta, hogy Aradon szállt fel a spanyolországi Valenciába tartó járműre, amelyet három sofőr váltva vezetett. Õ maga is aludt, amikor a szlovén határtól mindössze öt kilométerre bekövetkezett a baleset, később segített a tolmácsolásban, így társaitól tudta meg a részleteket.

A sofőr állítólag már idegesen és fáradtan ült fel a buszra, mert előző nap érkezett vissza Spanyolországból és pihenés nélkül vissza is fordították a főnökei. A buszvezető nagy valószínűséggel elaludt a volánnál, ezért tért át a szembejövők sávjába, ahol a Szlovénia felől érkező kamionos többször is rájuk villogott, de már elkerülhetetlen volt az ütközés.

A férfit, aki a balesetet kisebb karcolásokkal élte túl, tíz utastársával együtt különbusszal a csörnyeföldi faluházba szállították. Itt a polgári védelem és a település polgármestere gondoskodott arról, hogy lemoshassák magukról a mészport, ellátták őket teával, kávéval, aprósüteménnyel, s a rendőrök is a faluházban hallgatják meg a komolyabb sérülést nem szenvedett utasokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×