eur:
400.8
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Szellemi epeömléstől Rambón át a tökös gyerekig

Szellemi epeömlés, fetisizált GDP, tökös gyerek és Rózsaszín Párduc - szavak az Országgyűlés plenáris üléséről.

Az Országgyűlés munkájának megkezdése előtt Kövér László házelnök a napokban elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről emlékezett meg. A képviselők egy perces csenddel tisztelegtek az egykori köztársasági elnök munkássága előtt.

Ezt követően a mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyét Jámbor Nándor foglalta el a Jobbik frakciójában. A Békés megyei politikus letette az esküt a plenáris ülésen és pártja szokása szerint a Szent Korona előtt is.

Az első napirend előtti felszólaló a Jobbik frakcióvezetője volt. Vona Gábor sérelmezte, hogy a kormány gyásznap helyett ünnepségeket rendezett a trianoni békeszerződés évfordulóján, az Országgyűlés pedig ma nem emlékezett meg a diktátumról. Ezzel összefüggésben ismét kifogásolta, hogy a szerinte "beteglelkű" Alföldi Róbert továbbra is a Nemzeti Színház vezetője. "Tökösebb gyerek, mint önök!" - vágta az ellenzéki politikus a kormánypárti képviselők fejéhez.

Válaszában a közigazgatási és igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a kormány nem rendezett ünnepségeket a Nemzeti Összetartozás Napján. Navracsics Tibor - miután szellemi epeömlésnek nevezte Vona Gábor felszólalását - hozzátette: június negyedikén, a határon túli magyarok tömegesen tették le az állampolgársági esküt, és "ez az igazán fontos".

Az LMP-s Szabó Rebeka a Nemzeti Vidékstratégia korábban pártja által is szorgalmazott paradigmaváltását dicsérte, ugyanakkor kiemelte, hogy az adórendszer módosítása az alacsony jövedelmű gazdákat sújtja, és őket hozza hátrányos helyzetbe, hogy a kormány továbbra is a GDP-növekedést fetisizálja - fogalmazott az ellenzéki politikus. A kormány célja a helyi gazdaságok támogatása - egyebek mellett ezt mondta válaszában Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár.

Az MSZP-s Szekeres Imre négy film címével jellemezte a kormány első egy évének gazdaságpolitikáját. Az Orbán-kabinet fordított Robin Hoodként és Tulipános Fanfanként mindenkit kifoszt, és a gazdagoknak adja a szegények pénzét, Rambóként bérkommandót küld a kisvállalkozásokra, Rózsaszín Párducként pedig belekényszerül abba, ami ellen ellenzékben nyolc évig politizált - fejtette ki barokkos hasonlatrendszerét a szocialista politikus.

Szerinte a kormány a saját maga által teremtett költségvetési hiányt tömködi be, miközben az élelmiszerek ára 9,2, a távfűtés díja 9,8, az üzemanyagok ára pedig 15,9 százalékkal nőtt. A munkanélküliek száma egy év alatt 11 ezerrel 612 ezerre emelkedett - tette hozzá Szekeres Imre, aki új költségvetést követelt.

Válaszában Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár 12 pontban összefoglalta, mi mindent tett az új kormány a gazdaság fellendítéséért. Méltatta egyebek mellett a Széll Kálmán-tervet és a költségvetési hiány 4,2 százalékos mértékét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×