eur:
385.76
usd:
354.84
bux:
68880.81
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Lassulhat a hasmenésjárvány terjedési üteme

Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt egy vasárnap esti bejelentés szerint. Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy a mostani vizsgálat jelentős előrelépést jelenthet. Hozzátette: ellenőrizni kell, hogy a növényi üzem szállított-e Magyarországra.

Lényeges előrelépésnek nevezte a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője azt, hogy vasárnap este bejelentették: növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt.

Prohászka Zoltán kifejtette: a járványtani oknyomozó munka kezd sikerre vezetni, mert a német hatóságok meg tudtak nevezni olyan forrásokat, ahol halmozottan jelentkeztek megbetegedések. A legújabb vizsgálatok szerint a fertőzést Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított csírafajták okozhatják.

A szakértő hangsúlyozta: egyelőre csak járványtani bizonyíték van, ami arra utal, hogy az üzemből több olyan helyre szállítottak, ahonnan jeleztek fertőzést, de a mikrobiológiai elemzésre még várni kell. A termelőüzemig vissza tudták vezetni a fertőzéses láncolatot - tette hozzá.

Ha szűkíteni lehet, sőt, akár ki lehet vonni a fertőző élelmiszert, vagyis azt a forrást, ami a járvány hátterében áll, akkor lassulni kezd a járvány terjedési üteme és csökkenni az új betegek száma - emelte ki Prohászka Zoltán.

A Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője beszélt arról is, hogy nem nőtt annak a valószínűsége, hogy Magyarországon számolni kellene a járvány megjelenésével. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak ellenőrizni kell, hogy az üzem szállított-e Magyarországra is - tette hozzá.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×