eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Nincs megállapodás a rendvédelmisek és a kormány között - a nap hírei

Továbbra sincs megállapodás a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között, a tárgyalások hétfőn folytatódhatnak. Rémhírnek nevezte a kormányszóvivő, hogy államosítanák a bankbetéteket, az ügyben vizsgálat indult. Először állt bírái elé Hágában a népirtással és más bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladic.

Még mindig nincs megállapodás

Továbbra sincs megállapodás a korkedvezményes nyugdíj ügyében a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között. A tárgyalások hétfőn folytatódhatnak, az érdekképviseletek szerint már nem Pintér Sándor belügyminiszterrel, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel. Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke azt mondta: hétfőn a szakszervezetek először egymás között vitatják meg a minisztérium legutóbbi javaslatát, majd a kormányfővel szeretnének tárgyalni. Orbán Viktor korábban azt kérte, hogy a hét végéig zárják le az egyeztetéseket.

Rémhír a bankbetétek államosítása

Rendőrségi vizsgálat indult az egyik nyilvános internetes levelezőlistára felkerült hír miatt, amely a magyarországi bankbetétek államosításáról szólt - jelentette be a kormányszóvivő. Nagy Anna azt mondta: a nyilvános levelezőlistán azt állították, hogy az Európai Bizottság olyan szankciót kíván hozni Magyarország ellen, amely miatt a kormány államosítaná a 2 millió forintnál nagyobb összegű bankbetéteket. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője hangsúlyozta: a megtévesztő levél miatt a felügyelet vizsgálatot indított tiltott piacbefolyásolás gyanújával. Az Európai Unió valamennyi tagállamában az Európai Parlament irányelve, itthon pedig a hitelintézeti törvény szavatolja a betétesek védelmét. Idén januártól az uniós és a hazai jogszabály kedvező változásának köszönhetően a magyarországi betétbiztosítás rendszeréért felelős intézmény, az Országos Betétbiztosítási Alap már 100 ezer euró - jelenlegi árfolyamon több mint 26,6 millió forint - összegig vállalja az esetlegesen befagyott hitelintézeti betétek kifizetését betétesenként.

Nem valószínű a járvány Magyarországon


Szórványos megbetegedésre számít Magyarországon a németországi hasmenéses járvánnyal összefüggésben a helyettes országos tiszti főorvos. Szabó Enikő elmondta: itthon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált 35 minta mindegyike negatív lett. Németországban eddig 18 halálos áldozata van a betegségnek, többségük nő.

Módosítások a Munka törvénykönyvében

A többi között a próbaidőt és a szabadság kiadását is megváltoztatja a Munka törvénykönyvében az a módosító csomag, amit a kormány pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek. A kabinet tervei szerint például a munkáltató akár 6 hónapos próbaidőt is kiköthet, de csak akkor, ha erre a hatályos kollektív szerződés lehetőséget ad. A szabadságot általában kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet majd kiadni, illetve a szabadság - bizonyos esetekben - pénzben megváltható lenne. A túlóra után járó pótlékot 50 százalékban határoznák meg, de a munkáltató ehelyett az elvégzett túlmunka időtartamának megfelelő szabadidőt is kiadhat.

Szórakozóhelyeket zárattak be

Összesen 25 szórakozóhelyet záratott be a kiürítési feltételek elégtelensége, illetve a működési engedélyek hiánya miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely január 1-je és május 15-e között országos ellenőrző akciót tartott.

Jabil Circuit Tiszaújvárosban


Állami támogatással mintegy 23 millió eurós beruházást hajt végre Tiszaújvárosban az amerikai érdekeltségű Jabil Circuit Kft., amely ezzel 670 új munkahelyet teremt. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági államtitkára elmondta: az adóbevételekkel az államháztartásnak már jövőre megtérül a támogatás, amelynek pontos összege még nem ismert, de várhatóan egymilliárd forint alatt lesz.

Május eleji fagykárok

Az alma- és dióültetvényekben okozta a legnagyobb károkat a május eleji fagy Szabolcs-Szatmár-Beregben. Szakértők szerint a kár mértéke 94-95 százalékos, de a szilva-, körte-, cseresznye-, meggy- és őszibarack-ültetvények fele-háromnegyede is károsodott.

Görögország megkaphatja a 12 milliárdot

Megkaphatja a 110 milliárd eurós mentőcsomag következő, 12 milliárd eurós részletét Görögország. Ezt az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap jelentette be Brüsszelben, miután a két szervezet pozitív eredménnyel zárta le a felülvizsgálati tárgyalásokat az athéni vezetéssel. A görög kormány májusban 6,4 milliárd eurós megszorító programot jelentette be az idei évre.

Mladic időt kért

Először állt bírái elé a népirtással vádolt Ratko Mladic Hágában, ahol rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megkezdődött a boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnokának pere. Ratko Mladic egyelőre nem nyilatkozott arról, bűnösnek érzi-e magát, időt kért a vádirat tanulmányozására. Egy hónap múlva lesz a következő tárgyalás. Ratko Mladicot egy hete fogták el egy vajdasági faluban, a délszláv háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék ügyésze a többi között azzal vádolja, hogy 1995-ben 8 ezer muzulmánt végeztetett ki Srebrenicában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×