eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Hasmenésjárvány: mi az az EHEC-baktérium?

A Németországban hasmenésjárványt okozó, úgynevezett EHEC-baktérium 1977 óta ismert, a 80-as években az Egyesült Államokban már járványt is okozott. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a fő probléma most az, hogy a baktériumtörzs rövid idő alatt sok súlyos megbetegedést okozott, ráadásul multirezisztenssé vált.

Az EHEC egy coli baktérium, amely a bélrendszerben vérzési folyamatokat indít el. Ennek, és a toxin egyéb hatásainak következtében jelentkezhet véres hasmenés - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese, aki hozzátette: nem új baktériumról van szó, hiszen már 1977 óta ismerik.

Ugyanez az enterohemorrágiás törzs a nyolcvanas években - elsősorban az át nem sütött marhahús miatt - okozott járványszerű megbetegedéseket, de Németországban is felütötte a fejét: 2008-ban a nyers tejre vezették vissza a gyerekek között előfordult járványt.

Balázs Péter hangsúlyozta: a mostani járványt nem maga a coli baktérium okozza, hanem az, hogy viszonylag sok megbetegedés jelentkezett rövid időn belül, és ezekből a megbetegedésekből sok volt a nagyon súlyos kórlefolyású.

A mostani törzsnél nagyon kevés baktériumszám is elegendő ahhoz, hogy a tüneteket kiváltsa - emelte ki a szakértő, aki szerint az egyik fő gondot az okozza, hogy ez a törzs multirezisztens, vagyis a legtöbb ismert antibiotikummal szemben képes védekezni, sőt a baktériumokat fokozott mennyiségű toxinkibocsátásra ingerli.

Folyadékpótlás és a szervezet méregtelenítése - ezek a fertőzés tüneti kezelései.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×