Rettenetesen veszélyes az EHEC-baktérium - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese, aki azonban hozzátette: ha tíz percen keresztül hetvenfokos hőhatásnak tesszük ki a baktériumokat, akkor azok ezt nem élik túl.
Balázs Péter kiemelte: mosogatószerrel is elpusztíthatjuk a véres hasmenést okozó baktériumot a zöldségről, de ez attól is függ, hogy milyen szert használunk. A nagyon alapos, folyóvízben történő lemosás, vagy az uborka meghámozása is jelentős mértékben hozzájárulhat a baktériumszám csökkenéséhez.
A gasztronómiai szokásaink alapján mi elsősorban nem nyersen, hanem ecettel és cukorral esszük az uborkát, és ez is garanciát nyújthat arra, hogy elpusztuljanak róla a baktériumok - tette hozzá a szakember, aki szerint, mivel a közép-európai népesség nagyjából egyformán érzékeny az EHEC-baktériumra, aki Németországba utazik, könnyedén megbetegedhet.
Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa