eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Visszagyengült a forint

Gyengült szerdán a forint, a keddi csekély pozitív korrekció után árfolyama visszatért a hét eleji szintre. Estére nem változott jelentősen az árfolyam az euróhoz és a svájci frankhoz képest: megállt a napközben tapasztalt gyengülés. A dollárhoz és a japán jenhez képest viszont árnyalatnyit gyengült a magyar fizetőeszköz.

Az eurót szerdán délután negyed ötkor 270,52 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 269,11 forint és a hétfő délutáni 270,64 forint után. 270 feletti jegyzéseken utoljára március közepén állt az euró.

A dollárt 192,85 forinton jegyzik 1,4042 dolláros euró árfolyammal a kedd délutáni 190,94 forintos és 1,4104 dolláros jegyzésekkel szemben. A svájci frank jegyzése 219,97 forint 216,86 forint után, száz japán jent pedig 234,95 forinton jegyeznek 232,48 forint után.

Az euró sorsát az elmúlt hét vége óta a görög adósság átrendezése körüli bonyodalmak alakítják. Görögországban sehogy nem akar konszenzus kialakulni a pénzügyek rendbe tételét szolgáló újabb megszorításokról, ami a rendezés elhúzódását vetíti előre, és beárnyékolja az euró kilátásait.

Az euróövezet perifériáját veszélyeztető dominóhatás miatt hitelminősítők az elmúlt hét vége óta több euróövezeti ország besorolásának kilátásán is rontottak.

Szerdán hozott némi könnyebbséget az eurónak a portugál segélycsomag elfogadása a finn parlament által, de ez is csak átmenetinek bizonyult.

Az euróövezet pénzügyi stabilitásával szembeni erősödő kételyek a magasabb kamatot fizető, de kockázatosabb befektetési eszközöktől való tartózkodásra késztetik a devizapiaci és értékpapír-piaci befektetőket, azaz csökkentik az euró, valamint az euróövezeti aspiráns országok devizái (közöttük a forint) iránt dollárban és más "biztonságos" devizában jelentkező befektetői keresletet.

A befektetési menedéknek tekintett eszközöket előnyben részesítő piaci hangulatban az euró szerdán újabb negatív árfolyam rekordot állított be 1,23-as jegyzés alatt a svájci frankkal szemben, 1,2298 svájci frank árfolyamon.

A dollár ugyanakkor erősödött, a főbb devizák súlyozott kosarából képzett dollár index április elseje óta a legmagasabb értékre emelkedett.

A romló hangulatban a forint mellett a térségbeli devizák is gyengültek, a zloty 3,96-os euró jegyzésekről 3,97-re, a cseh korona pedig 24,57-es euró jegyzésekről 24,61-re, január óta leggyengébb árfolyamára.

Szerdán este fél hét körül egy euró 270,26 forintot ért, délután 270,52 forintot. Kedd délután még 269,11 forint volt az euróárfolyam.

A svájci frank 219,78 forinton állt szerda este, délután 219,97 forinton jegyezték a frankot.

A dollár 192,85 forint volt szerda este a nemzetközi devizapiacon a délutáni 191,67 forint után.

Száz japán jen 234,95 forintba került, délután 233,87 forint volt az árfolyam.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×