eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hoffmann Rózsa nem zárnak be felsőoktatási intézményt - a nap hírei

Az oktatási államtitkár ismét cáfolta az egyes felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent híreket. Hoffmann Rózsa rektorokkal folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, hogy nincs ilyen kormányzati szándék.

Az államtitkár hozzátette: még májusban elkészül az államtitkárság felsőoktatási törvényjavaslata. Az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a felsőoktatási intézmények összevonása helyett a karok, szakok számának csökkentését szeretné elérni. Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta, hogy készek egyeztetni a szakok számának esetleges szűkítéséről, de elengedhetetlennek tartják a hosszú távú szakmai szempontok érvényesülését. A rektorok és az oktatási államtitkár találkozójáról Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora azt mondta, hogy az ismerkedés jellegű szakmai megbeszélés volt, és további egyeztetések várhatók a felsőoktatás átalakításáról.

Miniszteri biztos a Zeneakadémián

Miniszteri biztos kinevezését kérte a rendkívüli pénzügyi helyzet miatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, amelynek főigazgatója Török László ezzel párhuzamosan benyújtotta a lemondását. Batta András rektor az InfoRádióban elmondta, hogy az intézmény finanszírozásának tíz százalékát, mintegy 230 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A rektor szerint nem az intézmény felelőtlen gazdálkodása vezetett a jelenlegi helyzethez. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ugyanakkor azt mondta, hogy vizsgálják a Zeneakadémia műemlék épületének felújításához biztosított költségvetési és uniós források felhasználását, és problémákat találtak az intézmény gazdálkodásában.

Tévesen értékelik az AB határozatát a különadóról

Visszaélés esetén akár öt évre visszamenőleg is kivethető a 98 százalékos különadó - közölte az Alkotmánybíróság sajtófőnöke. Sereg András elmondta: az elmúlt napokban többen is tévesen értékelték az Alkotmánybíróság határozatát, pedig annak indokolásában világosan megfogalmazták, hogy a végkielégítések 98 százalékos visszamenőleges hatályú különadója hogyan felelhet meg az alkotmány rendelkezéseinek. Hozzátette: az Alkotmánybíróság csak azokat védte meg, akik jövedelmüket a törvény előírása alapján, visszaélés nélkül szerezték. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is bírálta a testület határozatát.

Az AB-hez fordul a PSZ

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete miután a parlament hétfőn elfogadta a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó új szabályait. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke azt mondta, hogy a különadóra vonatkozó újabb törvény is sérti az érintettek emberi méltóságát, mert azok, akik végkielégítés, felmentési idő vagy szabadságmegváltás címén kaptak pénzt tavaly, 98 százalékban lesznek kénytelenek adózni. A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője szerint azok, akik a közalkalmazotti szférában a különadó által meghatározott összeghatárt túllépték, nem egy-két éves sikerszerződés, hanem 35-40 év munka után kapták meg a végkielégítésüket.

Együtt takarékoskodik a kormány és a Microsoft

Magyarország és a Microsoft közötti együttműködés kereteiről tárgyalt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Don Granthammel, a Microsoft Corporation kelet-közép-európai régióért felelős elnökével Budapesten. A találkozón a miniszter hangsúlyozta: az olcsó állam érdekében költségtakarékos megoldásokat kell kialakítani a közigazgatás informatikai háttérének biztosításakor. Fellegi Tamás azt mondta, hogy a Microsoft részéről is elsősorban a takarékosságot támogató javaslatokat várnak az együttműködés megerősítése érdekében.

Megveszi a Microsoft a Skype-ot

Megveszi a Skype internetes telefonszolgáltató portált a Microsoft. A szoftvergyártó megerősítette a 8,5 milliárd dolláros üzlet hírét; ez a Microsoft történetének legnagyobb akvizíciója. A Skype-ot a Microsofton belül külön üzletágba szervezik, és a tervek szerint összekötik a Microsoft Xbox játékkonzoljával és az Outlook levelezőprogrammal. Világszerte több mint 600 millióan használják a Skype-ot internetes telefonálásra, tavaly 207 milliárd percnyi hívást regisztráltak a hálózaton.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×