eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán: A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében

A miniszterelnök szerint a magyarok a történelmük során megtanulhatták, hogy az a nép, amely hajlandó feladni az igazságot egy kis jólétért, az egyiket sem érdemli, és végül mindkettőt elveszíti. Orbán Viktor erről Vlagyimir Bukovszkij emberi jogi aktivista pénteki kitüntetésén beszélt a Parlamentben.

A kormányfő úgy fogalmazott, Vlagyimir Bukovszkijtól, a szovjet idők ismert ellenállójától "tanultuk: a kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért".

Schmitt Pál köztársasági elnök Vlagyimir Bukovszkij neurofiziológusnak, emberi jogi aktivistának a kétpólusú világrend megbontásáért és a demokrácia előmozdításáért, valamint Magyarország szabadságának kivívásáért tett erőfeszítéseiért adományozta - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Bukovszkij: a kommunisták nem tűntek el, csak átkeresztelkedtek

Vlagyimir Bukovszkij emberi jogi aktivista, a szovjet idők ismert ellenállója szerint a kommunizmus feletti bírósági eljárás lefolytatása nélkül a kommunisták nem tűntek el, csak átkeresztelkedtek.

"Egy idő elteltével ugyanezek az emberek újra előbukkantak - most már más néven -; volt KGB-sek, akiket Lenin a kommunista párt felfegyverzett egységének tekintett" - fogalmazott pénteken a magyar Parlament épületében, miután átvette Orbán Viktor miniszterelnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

"Ma éppen ők rendelkeznek annak az országnak a sorsa felett, ahol én születtem. És természetesen azon ügyködnek, azon munkálkodnak, hogy visszahozzák mindazokat az attribútumait az egykori kommunizmusnak, amely ellen mi küzdöttünk." Beleértve a politikai elnyomásokat, a cenzúrát és a Szovjetunió egykori befolyási övezeteinek helyreállításait, mégpedig nyomásgyakorlás útján a Baltikum országaival, Grúziával és Kelet-Európa országaival szemben - mondta Vlagyimir Bukovszkij.

Hozzátette, nem tűntek el az ő nyugati kollégáik sem.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×