eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az egyén és a családok felelőssége a szociálpolitika középpontjában

A szociális ágazattal folytatott konzultációsorozat végén Nyitrai Imre helyettes államtitkár ismertette a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció tervezetét. A helyettes államtitkár azt mondta: ez egy iránymutatás, a koncepció még nem a konkrétumokról szól.

Nyitrai Imre a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság helyettes államtitkára mutatta be a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció tervezetet a szociális ágazattal rendezett konzultációs rendezvénysorozat utolsó, budapesti eseményének ráró előadásában.

Nyitrai Imre elmondta: a koncepció-tervezetet gerincét egy civil szervezet tette le a minisztérium asztalára. Hangsúlyozta: ez továbbra is tervezet, amely májusra kerülhet a kormány elé, ősszel pedig új jogszabályokat terveznek az Országgyűlés elé benyújtani

A tervezet célja a tervezhetőség megteremtése, és az, hogy megszülessen a szociálpolitikai ágazat közép- és hosszú távú stratégiája.

A helyettes államtitkár elmondta: az egyén és a családok felelősségét állítják a középpontba, összhangban Magyarország új alkotmányával. Cél a családhoz és lakókörnyezethez legközelebbi ellátás megszervezése.

A szociális segélyekkel és támogatásokkal kapcsolatban Nyitrai Imre elmondta: ma 54 féle pénzbeli és természetbeli támogatás van. A kormányzat létrehozná a szociális számlát, amelyen valamennyi szociális juttatás, később a családtámogatás, táppénz és a szolgáltatások állami támogatása is láthatóvá válik.

Elsődlegessé válnak a természetbeni támogatások, elsősorban a lakhatás védelme és a gyermekszegénység csökkentése érdekében. A különböző szolgáltatók közötti minőségi különbséget csillagba sorolási rendszerrel jelölnék.

Nyitrai Imre bemutatta a szociális szolgáltatások tervezett új rendszerét. Ebben létrehoznák a Tanácsadó és Támogató Központot, amelyben a tervek szerint kormánytisztviselők ülnének. Létrehozná a kormányzat a Szociális Adminisztrációs Központot is, ezek megyei szinten osztanák el a forrásokat.

Nyitrai Imre szerint a konzultáció egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy a szakma képviselői mellett a politikai döntéshozókat is meg kell győzni.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a változtatásokkal nem terveznek létszámcsökkentéseket. Mint mondta: mindenkire szükség van. Az új rendszerekhez a forrásának jelentős részét a kormányzat az uniós alapoktól várja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×