eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így kell felhasználni a forrásokat az egészségügyben

A népegészségügyi mutatók alapján felállított prioritásokra kell fordítani a rendelkezésre álló szűkös forrásokat - hangzott el az uniós egészségügyi bizottságok elnökeinek találkozója után.

A biztosítók versenye, a páciensek szabad orvos- és intézményválasztása, az új diagnosztikus és terápiás technológiák bevezetése és a prevenció mind olyan eszköz, amely - a hiedelmekkel ellentétben - nem csökkenti az egészségügyi kiadásokat - mondta Mikola István OECD-nagykövet az uniós egészségügyi bizottságok elnökeinek találkozóján.

Az Országgyűlés szakbizottságának korábbi elnöke szerint egyetlen módszer létezik ebben a helyzetben a kiadáscsökkentésre, ez pedig az, hogy a népegészségügyi mutatók alapján felállított prioritásokra kell fordítani a rendelkezésre álló szűkös forrásokat.

Szócska Miklós az InfoRádió kérdésre válaszolva elmondta: a kormány pontosan ezen az úton halad, gyűjtik az adatokat, így a következő években pontosan meghatározhatóak lesznek a prioritások.

A bizottsági ülésen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter arról beszélt, hogy szemléletváltásra van szükség, az egészségügynek, az oktatásnak valamint a civil szervezeteknek össze kell fogniuk annak érdekében, hogy az egészségnevelés nagyobb szerepet kapjon a gyerekek és a felnőttek életében is.

John Dalli uniós biztos, aki ugyancsak részt vett a találkozón, kiemelte, hogy az Európai Bizottság több egészségügyi tárgyú javaslaton és törvénytervezeten dolgozik. A dohányzás esetében szigorúbb szabályokat hoznának az ízesített-, valamint az új dohánytermékekkel szemben, így például az eperízű cigarettával, az e-cigivel vagy a nikotinos cukorkával kapcsolatban.

Hozzátette: az e-egészségügy fejlesztésére is hangsúlyt helyeznek, ami szerinte a páciensek számára jobb szolgáltatást tud nyújtani a gazdaság számára fenntarthatóbb módon. Ezzel kapcsolatban elmondta: az Európai Bizottság kidolgozott egy irányelvet, amelyet 2013-ig minden tagállamnak át kell vennie. John Dalli kijelentette: a testület azt az ambiciózus célt tűzte maga elé, hogy két évvel emeli az európai polgárok aktív és egészséges éveinek a számát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×