eur:
400.81
usd:
366.41
bux:
74213.32
2024. október 11. péntek Brigitta

Orbán Viktor: Fontos ponthoz érkeztünk Magyarország megújításában

Lezárult az a korszak, amikor a kormányok semmibe vették az emberek akaratát - mondta napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor. A miniszterelnök az alkotmányozási kérdőív kiértékelése kapcsán hozzátette: a válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink.

Fontos pont ez Magyarország megújulásában és a nélkülözhetetlen alkotmányozási folyamatban; lezárult a nemzeti konzultáció - mondta napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor a Parlamentben, az alkotmányozási kérdőív eredményeit összegezve.

A "Jelentés a nemzeti konzultációról" címmel tartott beszédében hangsúlyozta: az emberektől induló kezdeményezés küzdött ki polgárjogot magának, ami hozzájárul az ország megújulásához. Ez új politikai kultúrát is teremtett. A kormányfő szerint nem volt Magyarországon az elmúlt húsz évben hasonló nagyságú mozgalom.

Úgy véli, az emberek újra hisznek abban, hogy a saját kezükbe kell venni a sorsukat, részt kell venniük az ország dolgainak alakításában. 62 év után olyan erős és magyar alkotmánya lesz az országnak, amely az új politikai kultúra jegyében születik - fűzte hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: lezárult az a korszak, amikor a kormányok semmibe vették az emberek akaratát.

Az emberek hitet tettek a megújulás mellett: változást akarnak, és gyökeresen meg akarják újítani az országot a maguk és a következő nemzedékek számára - hangsúlyozta a kormányfő.

Nagy egyetértés

A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban a miniszterelnök szerint, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink, tehát azokat is deklarálni kell az alaptörvényben.

Szintén több mint 90 százalékos egyetértés van arról, hogy a legfőbb közös értékeink számára, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani. A gyermekek után járó szavazati jogot viszont, bár Orbán Viktor támogatná, a nép nem.

Ugyanekkora többség ért egyet abban, hogy a jövő nemzedékek iránt valamilyen formában alkotmányos kötelezettséget kell vállalni, vagyis alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében - hangoztatta Orbán Viktor.

Magyarország nem eladó!

A magyar emberek minden eddiginél határozottabban megüzenték, hogy a magyar termőföld és víz nem eladó, sem most, sem később - mondta Orbán Viktor a nemzeti konzultáció keretében visszaküldött kérdőívek eredményét ismertetve hétfőn a Parlamentben.

A kormányfő kiemelte: jóformán nincs olyan, aki ne értene egyet azzal, hogy szükség van a nemzeti vagyon, azon belül a termőföld és a vízkészlet alkotmányos védelmére. A magyarok minden eddiginél hangosabban és határozottabban megüzenték, hogy "Magyarország nem eladó, a magyar föld és a víz nem eladó sem most, sem később" - fogalmazott a miniszterelnök.

A magyarok rendet akarnak az élet minden területén, az emberek kinyilvánították, hogy a törvénynek, a törvénytisztelőket kell védeni, és a bűnözőkkel szemben sokkal szigorúbban kell fellépni. A válaszadók 94 százaléka akarja azt, hogy a bíróságok szabjanak ki indokolt esetben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést - tette hozzá.

Nagy levegő

Alapvető és konkrét kérdéseket tettünk fel, és a válaszok kivételesen nagy egyetértést mutatnak - összegezte a felmérés eredményét a miniszterelnök.

A magyarok a visszaküldött kérdőívekből kiolvashatóan felelősséget éreznek a jövő iránt, bele akarnak szólni annak alakításába, és egységesek abban, hogy milyen Magyarországon akarnak élni - mondta a kormányfő, hozzátéve: "amikor mi, magyarok, nagy levegőt veszünk és belefogunk Magyarország átalakításába, egyet akarunk" - jelentette ki.

Szerinte a nemzeti konzultációval garantált, hogy az új alkotmány Magyarország alkotmánya, "kivételesen erős alaptörvény lesz", mondta, gránitalaphoz hasonlítva azt.

Nincs más hátra, mint véghez vinni, amit az emberek akarnak. Mindazt, ami nincs benne a tervezetben, bele kell foglalni és mindazt, ami benne van, de az emberek nem akarják látni, ki kell venni belőle - fogalmazott, felszólítva a képviselőket, hogy maradéktalanul teljesítsék a kéréseket.

Köszönetet mondott Szili Katalinnak, amiért elkészítette alkotmánytervezetét, és megfeddte az ellenzék azon pártjait, akik nem vesznek részt az alkotmányozásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×