eur:
389.19
usd:
362.4
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Gyurcsány még mindig osztja a pénzt - lapszemle

A Magyar Nemzet információi szerint mintegy 24 millió forintnyi támogatást osztott szét balliberális szervezetek között a Gyurcsány Ferenc vezette Táncsics Mihály alapítvány a legutóbbi kuratóriumi ülésén.

Az MSZP pártalapítványának honlapjáról kiderül, hogy például a Mozgó Világ Alapítvány 4,3 millió forintot kapott. A szocialistákhoz közel álló folyóirat az utóbbi nyolc esztendőben több tízmillió forintnyi állami pénzhez jutott a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányoktól a működéshez, de a Táncsics alapítványtól sem most először érkezik pénz a számlájukra. Jellemző, hogy még a kormányváltás előtti utolsó pillanatokban is 9,9 millió forintot ítélt oda a Mozgó Világnak a kancellária.

A Népszabadság szerint, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, megszűnik a kétgyerekes családok hegemóniája Magyarországon. A demográfusok arra figyelmeztetnek, hogy a nők ugyan nem akarnak kevesebb gyereket vállalni, mint tíz éve, de minden eddiginél későbbre halasztják az első gyerek megszületését, ez pedig egyre csökkenti a szülővé válás esélyeit. A magyar nők 35 százaléka 30 éves kora után szüli első gyerekét. 2009 volt az első olyan év, amikor a szülő nők között többen voltak 30 évesnél idősebbek, mint a fiatalabbak. Húsz éve a nők nagy része harminc éves korára már megszülte az összes gyerekét, ma sokan ekkor kezdenek komolyan foglalkozni a gyerekvállalás gondolatával. A halasztás egész Európára jellemző. , Magyarországnak, Lengyelországnak, Szlovéniának és Romániának komolyabban kell vennie a jelenséget, hiszen ezekben az országokban a legalacsonyabb a termékenység az Unióban.

Az Index arról ír, hogy gazdasági bűncselekmények, zsarolás és egyéb törvénysértések miatt feljelentették Mayer Mihály pécsi püspököt és Wolf Gyula katolikus papot, az egyházmegye korábbi gazdasági igazgatóját a Nemzeti Nyomozó Irodánál. A beadványhoz egy homoszexuális zaklatásról szóló tanúvallomást is csatoltak. Szexuális visszaélések miatt Wolf ellen korábban már megpróbált egyházi vizsgálatot kezdeményezni egy katolikus folyóirat, ám eddig nem vették komolyan a jelzéseket. Az internetes portál információi szerint a püspökség és a vagyonát kezelő kft. az elmúlt években milliárdos tartozásokat halmozott fel. Tagadta a Magyar Távirati Irodának a Pécsi Egyházmegye, hogy vezetői bűncselekményt követtek volna el, és jogi lépésekre készül az ezt állító feljelentőkkel szemben.

A Világgazdaság szerint mára teljesen elmúlt a 2007-ben tetőző plázanyitási láz, legutóbb egy éve adtak át nagyobb üzletházat. A válság nyomán bekövetkező ingatlanpiaci visszaesés pedig minden jel szerint hozzávetőleg egy évre ismét szünetelteti az újabb plázák megnyitását. Jövő őszre viszont két budapesti és egy vidéki fejlesztés befejezése is várható. Az elmúlt egy évben tapasztalt megtorpanás ugyanakkor nem kizárólag magyar jelenség: a régiós államokban az átadott négyzetméterek mennyisége mindenhol a töredékére esett vissza. A középtávú kilátások viszont nem rosszak: a régióban ezer beruházást terveznek a következő években, igaz, ezek egy része várhatóan soha nem valósul meg.

A Napi Gazdaság írása szerint kevesebb feketemunkást, de sokkal több szabadságolással és bérbefizetéssel trükköző munkaadót talált az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet az idén, az első féléves ellenőrzések során. Közel 15 ezer munkáltatót ellenőrzött és a vizsgált munkaadók több mint felénél találtak jogsértéseket, amelyek 71 ezer dolgozót érintettek hátrányosan. A feltárt jogsértések elkövető nyolcezer munkáltató közül hatezerrel szemben szabott ki az OMMF munkaügyi bírságot, összesen 2,1 milliárd forintos értékben. Csökkenő mértékű, de még jelentős a feketefoglalkoztatás: az első félévben 19 ezer feketemunkást találtak.

A Pénzcentrum.hu összeállítást közöl arról, hogy a korábbinál nagyobb ütemben nőtt és szeptember végére megközelítette a 900 ezret a Központi Hitelinformációs Rendszerben, közkeletű nevén a BAR-listán szereplők száma Magyarországon. Vélhetően az elmúlt hónapokra jellemző gyengébb forintárfolyam, és részben a hiteladósok állami megsegítésére vonatkozó felfokozott várakozások (erkölcsi kockázat) is szerepet játszottak abban, hogy a legalább 90 napos törlesztési késedelemben lévő, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést elkövető ügyfelek soha nem voltak még annyian, mint szeptember végén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×