eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Magyar György a kártalanítás azonnali megkezdését várja a Mal Zrt-től

Eddig csaknem ötszázan keresték fel Devecserben és Kolontáron a kárrendezési irodákat - tájékoztatta az InfoRádiót a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak jogi képviselője. A felek pénteken ülnek ismét tárgyalóasztalhoz, és Magyar György azt várja el, hogy a Mal Zrt. az egyeztetés helyszínén kezdje meg a kártalanítását azoknak, akiket a legnagyobb tragédia ért. Az ajkai bíróság elnöke időközben elrendelte a soron kívüli eljárást az előzetes bizonyítás ügyében.

Régi tsz-irodát béreltek ki Devecserben kárrendezési irodának, ahol a károsultak jogi képviselője által felkért önkéntesek rögzítik az adatokat. Magyar György elmondta, hogy egyelőre csak délután négykor kezdhetik el az adatgyűjtést, mivel az irodában dolgozók munkaidő után vállalták, hogy segítenek.

Az ügyfeleknek hatoldalas adatlapot kell kitölteniük, ami majd a vagyoni és nem vagyoni károk felmérésének alapjául szolgálhat. A jogi képviselő megjegyezte, hogy nem könnyű az adatgyűjtés, hiszen a tragikus sorsú károsultaknak nehéz felmérniük a valós helyzetet, hiszen sokaknak az okmányaikat és irataikat is elpusztította az iszapáradat, így nem rendelkeznek pontos adatokkal a saját vagyonukról sem.

Kolontáron az egyik önkéntes saját lakását áldozta fel arra, hogy nap közben fogadja az ügyfeleket - tájékoztatott Magyar György.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy négyszáznyolcvan és ötszáz között lehet az eddigi egyéni jelentkezettek száma, hozzájuk jönnek még a cégek és az önkormányzatok.

A Mal Zrt. ajánlatát, miszerint öt éven át évi 300 millió forint kártérítést fizetnének, továbbra is csupán gesztus értékűnek tekinti Magyar György, hangsúlyozva, hogy ez még nagyon távol áll a kártalanítástól. Hozzátette: csupán arra lehet alkalmas, hogy a közösségi károkat részben rendezze, de az egyéniekre nem elegendő.

Az egyeztetés pénteken folytatódik a cég képviselőivel - közölte az ügyvéd, aki szeretné, ha a társaság további költségkimutatásokat, és végre "valódi" pénzt is hoznának magukkal. Leszögezte: a tárgyalás helyszínén már meg kell kezdeni azok soron kívüli kártalanítását, akiket a legnagyobb baj ért, illetve elvesztették családtagjaikat.

Magyar György arról is tájékoztatta az InfoRádiót, hogy megkapták az értesítést az ajkai bíróság elnökétől, amelyben elrendelte a soron kívüli eljárást az előzetes bizonyítás ügyében. Ezt egyébként az ügyvéd kezdeményezte a károsultak nevében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×