eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Két épülettel bővül az Országos Onkológiai Intézet

Két épülettel bővül a jövőben az Országos Onkológiai Intézet. A fejlesztésre az Európai Unió 5,4 milliárd forintot adott, ezt 10 százalékos önrésszel egészítette ki a kórház. Az alapkőletételen ott volt az intézet főigazgatóján kívül Mádl Ferenc volt államfő felesége, Mádl Dalma, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Matolcsy György azt mondta: cél, hogy Magyarországon az életszínvonal, a gazdasági fejlettség, az egészségügyi állapot, a demográfia és a tudásszint 2030-ra meghaladja az uniós átlagot.

Egy új sebészeti tömbbel és az ambuláns betegeket ellátó épülettel bővülhet Budapesten az Országos Onkológiai Intézet. Az alapkőletételnél ott volt Mádl Ferenc korábbi államfő felesége, Mádl Dalma, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Kásler Miklós főigazgató. Az alapító okiratot az intézmény vezetője meg is mutatta a sajtónak.

Kásler Miklós beszélt az 5,4 milliárd forintos uniós fejlesztés előnyeiről is: "ez a fejlesztés azt jelenti, hogy az intézmény kapacitásai jelentősen megnőnek, a betegek várakozási ideje csökken és az orvosok emberhez méltó körülmények közé kerülnek a pácienseikkel együtt".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter célként említette, hogy Magyarországon az életszínvonal, a gazdasági fejlettség, az egészségügyi állapot, a demográfia és a tudásszint 2030-ra meghaladja az uniós átlagot. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány mindeközben nem fog megfeledkezni az egészségügyi dolgozókról.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár beszédében az onkológia centralizálását sürgette. Szétszórva nem koncentráljuk kellőképpen sem az emberi, sem az anyagi, sem az eszközös erőforrásainkat. Nem jut mindenki ahhoz a fejlett diagnosztikához, amihez hozzá kellene jutnia. A kivándorlás bomlasztja a patológiai, radiológiai, diagnosztikai karokat. Nagyon komoly erőforrás-központosításra van szükség az onkológiában - hangsúlyozta.

Az alapkőletétel után megkezdődhet az építkezés, a munkák várhatóan 2012. március 31-én érnek véget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×