eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Hamarosan megalakul a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság

Kedden megalakul a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság, amelyben hat minisztérium képviselteti magát az illetékes államtitkárokkal - nyilatkozta pénteken Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A romák sorsáról, a cigányság integrálódásáról tartottak konferenciát csütörtökön Miskolcon. Az Ismét kétharmad című rendezvényen - egyebek mellett - részt vett Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Farkas Flórián, a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos, a Lungo Drom elnöke, illetve Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő, valamint Ódor Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés elnöke.

Balog Zoltán az MTI-nek azt mondta: kedden megalakul a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság, amelyben hat minisztérium képviselteti magát az illetékes államtitkárokkal. A bizottság elnöke ő lesz, társelnöke pedig Farkas Flórián miniszteri biztos, a Lungo Drom elnöke.

Úgy fogalmazott: Borsod megye a cigányság szempontjából is a leghátrányosabb terület. Nem a feszültséget kell szítani, hanem együtt kell működni - jelentette ki. "Tiszta beszédre van szükség", az együttélés és a közbiztonság kérdéséről is szólni, egyeztetni kell, "de ne sértsük meg senkinek a méltóságát" - tette hozzá. "Pontosan tudjuk, hogy azok, akik a feszültséget keltik, a problémát mélyítik, nem a megoldást kínálják - fejtette ki álláspontját Balog Zoltán.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke az október 3-i helyhatósági választás tétjét hangsúlyozta. Azt mondta: a rendszerváltás óta a legfontosabb önkormányzati választásra készül az ország és a cigánytársadalom is. A kérdés az, be tudja-e bizonyítani a cigányság, hogy kitaszítja magából azokat a vezetőket - akik a békés egymás mellett élést is akadályozzák -, akik eddig sem segítették a felzárkózást, a felemelkedést.

A választás tétje az, hogy a cigányság képes-e saját sorsán javítani, azért tenni, felelősséget vállalni - mondta, majd úgy fogalmazott: ez dönti el, lesz-e a magyarországi cigányságnak "holnapja".

Azt mondta: új cigánypolitikára van szükség, a kormányzattal együttműködve. A Lungo Drom az egyedüli szervezet, amely ezt meg tudja valósítani, és soha ennyi képviselőjelöltjük nem volt az országban, mint most - mondta Farkas Flórián.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×