eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Összehangolják a tárcák és az állami szervek tevékenységét

Az egyes tárcák és a különböző állami szervek munkájának minél jobb összehangolásáról volt szó többi között a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság első munkacsoportülésén szerdán a fővárosban.

A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint közösen áttekintették a tárcák által beküldött nemzetpolitikai stratégiákat és feltérképezték, hogyan lehet minél jobban összehangolni az egyes tárcák és az állami szervek munkáját.

Az ülésen, amelyen az államtitkárságok képviselői, illetve az állandó meghívottak vettek részt, a támogatáspolitika megújításával kapcsolatban szó volt az egységes nyilvántartási rendszer naprakész működtetéséről, valamint a szomszédos országokkal közös vegyes bizottságok feladatairól.

Mivel a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság egyik elsődleges célja, hogy a magyar közigazgatás egészét "áthassa a határon túli magyarságért érzett felelősségtudat és gondoskodás" és így gyakorlatilag az államigazgatás minden szegmensét érinti a külhoni magyarság ügye, az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a nemzetpolitikai kérdéskört erre tekintettel vizsgálták meg a munkacsoport résztvevői.

A kormány augusztus 27-i hatállyal hozta létre a nemzetpolitikai tárcaközi bizottságot (NPTB) "a kölcsönös felelősség és figyelem elvén nyugvó nemzetpolitikai tevékenység összehangolása érdekében" A bizottság elnöke Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese, alelnöke pedig Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az NPTB feladata - a kormányhatározat szerint - a kormány nemzetpolitikai tevékenységét segítő kölcsönös tájékoztatáson alapuló egységes információs rendszer létrehozása, a nemzetpolitikai vonatkozású feladatok végrehajtásának koordinálása és értékelése, az egyes minisztériumok külhoni magyarokat érintő tervezési tevékenységének összehangolása, a központi államigazgatási szervek külhoni magyarokat érintő tevékenységének folyamatos figyelemmel kísérése, és javaslattétel a kormánynak a nemzetpolitikai vonatkozású feladatok végrehajtásánál a forrásigény összehangolt tervezésére és a pénzfelhasználás ellenőrzésére.

A testület javaslatot tesz kormányzati intézkedésre, és évente jelentést készít a kabinetnek a feladatkörébe tartozó ügyek aktuális helyzetéről, a megtett intézkedésekről.

A bizottságban képviselteti magát a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári, illetve parlamenti államtitkári szinten. Összesen 23 államtitkár vesz részt a testület munkájában, s a bizottságban helyet foglal a KSH elnöke is.

A kormány friss határozatában felkéri a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökét, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőjét, hogy személyesen vagy delegáltja útján állandó meghívottként vegyen részt az NPTB munkájában.

A testület legalább negyedévente teljes ülést tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×