eur:
401.32
usd:
365.88
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Nézőpont: elsöprő lehet a Fidesz győzelme

Továbbra is őrzi jelentős előnyét az MSZP előtt a Fidesz-KDNP - olvasható a Nézőpont Intézet legújabb felmérésében. A kutatás szerint a kormánypárti szövetségre a biztos szavazók 61 százaléka adná voksát, míg az szocialisták támogatottsága 12 százalék. A fővárosban is jelentős a pártszövetség előnye; Tarlós István, a kormánypártok főpolgármester-jelöltje a szavazók 52 százalékának támogatására számíthat.

A kormánypártok elsöprő győzelmet arathatnak a vasárnapi önkormányzati választáson - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített budapesti és országos közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki pártok hiába számítottak a kormányból kiábránduló hatalmas szavazótáborra, a Fidesz-KDNP az aktív szavazók 61 százalékának támogatását élvezi. Az MSZP a szavazási részvételüket biztosra ígérők körében 12 százalékon, a Jobbik 9 százalékon, a Lehet Más a Politika 3 százalékon áll.

A választások második helyére - a községek és néhány kelet-magyarországi megyei közgyűlés kivételével - a szocialistáknak van nagyobb esélye, a budapesti kutatás alapján a fővárosban pedig az LMP is megelőzheti a Jobbikot.

A Jobbik több kistelepülésen is állíthat majd polgármestert a felmérés szerint. Ebbe a küzdelembe az LMP nem nagyon szólhat majd bele, hiszen új és egyelőre szervezetlen pártként sok helyen nem tudott jelölteket állítani.

Az országos kutatás lakóhely szerinti (nem reprezentatív) eredményeiből az is kiolvasható, hogy a szocialisták a megyei jogú városokban erősebbek a Jobbiknál (az aktív szavazók 9 százaléka szocialista, 5 százaléka radikális szimpatizáns), a községekben viszont fordított az arány (11 százalék Jobbik, 9 százalék MSZP). A választási rendszer miatt így előfordulhat, hogy több, elsősorban kelet-magyarországi megyei közgyűlésben nem az MSZP, hanem a Jobbik lesz a második. A megyei közgyűlések összetételébe ugyanis a megyei jogú városok polgárai nem szólhatnak bele.

A megkérdezettek 60 százaléka, a budapestiek 56 százaléka szerint jelentene előnyt települése számára, ha kormánypárti vezetése lenne.

Miközben az MSZP már csak néhány, tipikusan szocialista településben és kerületben reménykedhet, kellő támogatás nélküli szocialista főpolgármester-jelölt nélkül most vasárnap a Fidesz nyerheti meg a fővárost. Tarlós István az aktív budapesti szavazók körében 52 százalékon áll, így akár négyszer akkora támogatást élvezhet vasárnap, mint Horváth Csaba (14 százalék). Jávor Benedekre a fővárosi aktív szavazók 7 százaléka, Staudt Gáborra 4 százaléka voksolna.

A budapesti kutatás alapján készült mandátumbecslés alapján a főpolgármester biztos kormánypárti többséggel együttműködve dolgozhat együtt a fővárosi közgyűlésben. A Fidesz-KDNP pártszövetségnek komoly esélye van akár 18 mandátum megszerzésére, ami biztos többséget jelentene a fővárosi közgyűlésben. A szocialisták a jelenlegi 23 képviselő helyett 9 főt tudnának az új közgyűlésbe juttatni, az LMP 4, a Jobbik pedig 2 mandátumot nyerne.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×