eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem vallott a gyanúsítottként beidézett Dávid Ibolya

Gyanúsítottként idézte be Dávid Ibolyát szerda délelőttre Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Fazekas Géza szóvivő. A volt MDF-elnök nem élt panasszal, de vallomást sem tett.

Dávid Ibolyát az UD Zrt.-üggyel összefüggésben két rendbeli személyes adattal való visszaélés és egy rendbeli kényszerítés bűntette miatt hallgatták ki.

Jelenleg az ügynek három gyanúsítottja van: Dávid Ibolya, Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke és Szilvásy György volt titokminiszter.

A főügyészség szóvivője elmondta, hogy Dávid Ibolya nem tett vallomást. A gyanúsításközlés ellen panasszal nem élt, ugyanakkor közölte, hogy álláspontja szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el. A kihallgatást követően Dávid Ibolyáról fényképfelvételt készítettek és rögzítették a személyes adatait.

A szóvivő egyes sajtóinformációkat cáfolva hangsúlyozta: ujjlenyomatot és DNS-mintát nem vettek le, mivel a jelenleg érvényes jogszabályok szerint azt csak olyan súlyosabb bűncselekményeknél alkalmazzák, amelyek esetében a kiszabható büntetés minimum öt év.

Szilvásy György ellen az UD Zrt.-ügyben először 2009 májusában indult nyomozás. Ez az idén május közepén újraindult, miután Szilvásy György nem szerzett képviselői mandátumot az MSZP listájáról. A volt titokminisztert egy rendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg.

Június végén az MTI arról számolt be, hogy ismét egy eljárásban vizsgálja Szilvásy György, Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyét a Központi Nyomozó Főügyészség, ám a nyomozásnak akkor még csak a korábbi titokminiszter volt a gyanúsítottja.

A főügyészség korábban is egy eljárásban vizsgálódott, de mivel az Országgyűlés a legfőbb ügyész indítványával szemben tavaly októberben nem függesztette fel Dávid Ibolya és Herényi Károly akkori MDF-es parlamenti képviselők mentelmi jogát, az ő ügyüket a Szilvásy György ellen folyamatban levő büntetőeljárástól elkülönítették és megszüntették.

Mivel sem Herényi Károly, sem Dávid Ibolya nem jutott be a 2010. évi országgyűlési választásokon a parlamentbe, a Legfőbb Ügyészség június 10-én a nyomozás folytatása mellett döntött.

Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselőt kedden gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke az MTI megkeresésére csak annyit mondott az ügyben: "meggyőződésem, hogy képviselői munkát végeztem, bizottsági döntéseket hajtottam végre".

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére a gyanúsítás alapját képező bűncselekményről a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem beszélt.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×