eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Extra szolgáltatásért külön pénzt kérnek a szülészek

Véget vetne a Fidesz annak a gyakorlatnak, hogy egy szülészorvos pénzt kérjen a várandós kismamától a szülés levezetéséért. Az érintettek szerint azonban a választott orvosért valamennyit muszáj fizetni.

Szorongást válthat ki a kismamákban, és akár demográfiai problémákat is okozhat, ha egy szülész előre rögzített összeget kér a csecsemő világra segítéséért - véli Mikola István, az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke.

Mikola Istvánnál az verte ki a biztosítékot, hogy egy doktor azzal küldött el egy szülés előtt álló nőt, aki már több tízezer forintot összegyűjtött neki, hogy "gyűjtsön még". A politikus fel is jelentette az érintett szülészt.

A szülő nőnek jár a térítésmentes szülésvezetésnek a lehetősége. A paraszolvencia ajándékot jelent, a beteg hálájának kifejezését. Azt sem szeretjük, de ez más kategória. A kikényszerítés, és a szájon át terjedő tarifák kérése bűncselekmény - hangsúlyozta Mikola István.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke szerint egy közkórházban dolgozó orvos nem kérhet pénzt a szülés levezetéséért. Tóth Zoltán ugyanakkor úgy véli: törvényben kellene rendezni a fogadott orvos munkaidőn túli közreműködésének ellentételezését.

"A választott orvos azt vállalja, hogy a terhesség 24. hetétől készenlétben van, és ha szólnak, tizenöt percen belül bent van a szülőszobán, munkaidőtől függetlenül. Extra szolgáltatásról van szó, aminek a jogi tisztázása feltétlenül szükséges volna" - magyarázta Tóth Zoltán.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke is úgy látja, hogy rendezni kell a szülések körül kialakult méltatlan helyzetet. Éger István azonban felhívta a figyelmet arra: nem várható el egy szülésztől, hogy teljesen ingyen a várandós kismama rendelkezésére álljon a nap minden órájában. "Ezt a szolgáltatást valakinek meg kell fizetni" - fogalmazott a kamarai elnök.

Mikola István a megfelelő szabályozás érdekében várhatóan már a jövő héten egyeztetést kezdeményez a szakmai szervezetekkel és az egészségügyi hatósággal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×