eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bánffy György Magyar Szabadságért díjat kap

Bánffy György kapja idén a Magyar Szabadságért díjat, amelyet minden évben a szovjet csapatok kivonulásának napján adnak át - adta hírül Gödöllő város önkormányzata. A Kossuth-díjas színművész 83. születésnapján veheti át az elismerést.

A színművész - akinek eredeti neve Hunyadi-Buzás György - volt hadifogolytáborban, malenkij roboton, 1956 után hároméves szilenciumra ítélték, majd 1960-ban Aczél György feketelistára tette és vidékre száműzték.

Az önkormányzat közleménye szerint Bánffy a magyar nyelv egyik legnagyobb őrzője, védője. 1971-ben a Magyar Rádióban önálló műsora volt, fontosnak tartja, hogy a szép magyar nyelv oktatása már egészen kisgyermekkorban megkezdődjön.

A Magyar Szabadságért díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják.

Magyarország területét 1991. június 19-én hagyta el az utolsó szovjet katona. Akkor június 30-án országos rendezvény keretein belül először ünnepelték Gödöllőn a Magyar Szabadság Napját. Azóta is minden évben június utolsó szombatján emlékeznek arra, hogy Magyarország szabad, független állam.

Az Országgyűlés 2000-ben törvényt fogadott el, amelyben június 19-ét, a kivonulás napját nemzeti emléknappá, június hónapjának utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×