eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyarország harcban áll! - A Dunántúlon a legnehezebb az időjárási helyzet

Pusztító vihar tépázza Magyarországot. A Dunántúlon élőknek a legnehezebb a helyzetük, de Borsod egyes részein is árvizekkel küzdenek az emberek. Az orkán erejű szél az ország egyes területein fákat dönt ki, a széllökések meghaladják a 110 kilométer/órás sebességet. Az utak sok helyen a kidőlt fák, vagy a hömpölygő víz miatt járhatatlanok. Senki ne menjen sehová!

Magyarországon szinte mindenhol katasztrofális az időjárási helyzet. A szörnyű állapotokról tudósító képeket és videókat az Időképen követhetik nyomon.

A legtöbb gonddal a dunántúliaknak kell megküzdeniük, az orkán erejű szél az utóbbi órákban Kaposvár környékén végezte a legnagyobb pusztítást. Kaposváron szinte mindenütt faágak borítják a földet.

A Sajó völgyében található Kazincbarcikán is hömpölyög a víz, az utakon vízátfolyások vannak.

Míg Somogyban a szél, Borsodban és a Bakonyban a víz okozza a legnagyobb gondot. Bakonybélben az árvíz ellen harcolnak, a településen hajnalban szinte mindenki homokzsákokat pakolt.

Nehezen járható a 11-es út is: a vízátfolyások és a nagy mennyiségű hordalék miatt különösen Leányfalu és Tahitótfalu között kritikus a helyzet. Dunabogdány előtt teljes útzár van, mivel több kocsi is elakadt - írja az Index. A tűzoltókat a legtöbbször fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz riasztották.

Vízátfolyások, hordalékos szakaszok nehezítik a közlekedést Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyeletese. A 37-es számú főúton sebességkorlátozásra számíthatnak az autósok.

Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője azt mondta, hogy balesetveszélyessé vált a Lillafüred és Bükkszentlászló felé vezető út, mert a víz kőzúzalékot hordott az úttestre és több fa is kidőlt. A Sajó árhulláma miatt lezárták a Borsod megyei Putnok és Borsodbóta közötti útszakaszt.

Szintén a Sajó magas vízállása miatt nem lehet közlekedni a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő bekötőúton, mert annak egy részét elöntötte az ár. Nem közlekedik a komp Muhi és Köröm között, és a két település közötti útra sem lehet ráhajtani a Sajó áradása miatt.

Nem közlekednek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt. Balatonaliga és Balatonszentgyörgy között autóbuszok viszik az utasokat. Az átszállások és a hosszabb menetidő miatt 35-40 perc késésre kell számítani. A Balaton déli partján előreláthatóan a déli órákig a rendkívüli állapot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×