eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán Viktor: a kormány "nem ugrik be" a provokációs kísérleteknek

Ez egy új politikai rendszer alapdokumentuma - fogalmazott Orbán Viktor az elfogadásra javasolt nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat kapcsán. A Fidesz elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról is beszélt, hogy szeretné, ha mielőbb létrejönne egy magas szintű találkozó a kormány és az igazságszolgáltatás vezetői között.

Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat kijelöli azokat a kereteket, amelyek között zajlik majd az élet; megadja a tervezett intézkedések okát és értelmét.

A miniszterelnök-jelölt az Országgyűlés alakuló ülésén tartott beszédében közölte: egy nyilatkozatot terjeszt a parlament elé, amelyben a képviselők elismerik, hogy a választók történelmi tettet, forradalmat vittek végbe áprilisban a szavazófülkékben, és egy új rendszer megalapításáról döntöttek.

A kijelölt kormányfő úgy fogalmazott: - idézem - "Az emberek nemcsak a napi intézkedésekre, hanem azok távlati értelmére is kíváncsiak. A konkrét intézkedések egyébként a kormányalakítás után megszületnek, megkezdődik a hosszú menetelés, de első lépésként fontosnak tartom, hogy mindenki lássa, honnan és hová fogunk eljutni".

A miniszterelnök-jelölt a napilapnak arról is beszélt, hogy az új kormány másfél-két év alatt befejezheti - a nemzeti együttműködés rendszerének alapjait hosszútávon is biztosító - új alkotmány megalkotását és elfogadását.

Orbán Viktor a konkrét lépesek kapcsán azt mondta: a közbiztonság terén már akár két hét alatt is látványos eredményeket lehet elérni átcsoportosításokkal, átszervezésekkel. Hangsúlyozta: felkészült és eligazított rendőröket kell küldeni azokra a helyekre, amelyek a bűnözés szempontjából a legfertőzöttebbek.

Megjegyezte: a tartós és megnyugtató megoldásokhoz jó néhány törvényt kell módosítani, hiszen ezek ma értelmetlenül nehezítik a bűnüldöző szervek munkáját. Úgy fogalmazott: érvényt szereznek a törvényeknek, és nem mentegetik az elkövetőket származásukkal, nehéz vagy épp kiemelkedő anyagi helyzetükkel.

Az adórendszer átalakítását a Fidesz elnöke a kormányprogram legfontosabb részének nevezte és adóforradalomról beszélt. Azt mondta: a végletekig le kell egyszerűsíteni az adórendszert, és az adó mértékét úgy kell meghatározni, hogy mindenki úgy érezze, megéri adót fizetni, feltéve, ha cserébe a kormány nem tekinti őket bűnözőnek.

Az interjúban a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy minél előbb egy magas szintű találkozó jöjjön létre a kormány és az igazságszolgáltatás vezetői között. Tisztázni kell, hogy miért nem képes az igazságszolgáltatás arra, hogy a fontos ügyeket az emberek által elvárt határidőn belül ítélettel lezárja - tette hozzá.

"Meg kell adni a lehetőséget az igazságszolgáltatás vezetőinek, hogy az okokat feltárják" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kettős állampolgárság kapcsán azt mondta: az új parlament néhány héten belül elfogadja a törvényjavaslatot, a kormány "nem ugrik be" a szlovák provokációs kísérleteknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×