eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Heves vitákat váltott ki Sólyom László beszéde

Jelzőkkel tarkított gyűlöletbeszédnek nevezte Novák Előd, a Jobbik Magyarországért Mozgalom szóvivője Sólyom László beszédét. Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke azt mondta: Sólyom László túllépte hatáskörét. A Fidesz tiszteletben tartja az államfő véleményét, így a szavait sem kívánta kommentálni. Az LMP megtisztelőnek érzi, ami a köztársasági elnök a demokrácia védelmében mondott.

Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádiónak Sólyom László beszédéről úgy nyilatkozott: a Fidesz mindig tiszteletben tartja a köztársasági elnök véleményét, soha nem kommentálja azt, így most sem teszi.

Az MSZP részéről viszont reagált Lendvai Ildikó az elmúlt rendszer bírálatára, és a morális válságról szóló államfői mondatokra. A leköszönő pártelnök szerint Sólyom László ezzel túllépte hatáskörét.

A szocialista képviselő sajnálatosnak nevezte, hogy az államfő a kormánypárt bukását a rendszerváltás jelentőségéhez hasonlította egy pártatlan beszédben.

Annak viszont örült Lendvai Ildikó, hogy Sólyom László a Jobbikot kiemelten bírálta, mint szélsőséges frakciót. Az MSZP távozó elnöke azt is közölte: nem támogatja a mostani köztársasági elnök újraválasztását, jóllehet erről a szocialista párt még nem alakította ki álláspontját.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: a pártja vállalja a radikális jelzőt, de a szélsőséges minősítést elutasítják.

A képviselő szerint nem adtak okot erre, és ő is úgy vélekedett: Sólyom László többet engedett meg magának, mint amennyit a pozíciója alapján megtehet. Hozzátette: az államfő a demokrácia kereteit is áthágta, amikor 850 ezer váasztó voksát kritizálta beszédében.

A Jobbik másik alelnöke, Novák Előd ennél élesebben fogalmazott: szerinte Sólyom László jelzőkkel tarkított gyűlöletbeszédet mondott, és nem tudta leplezni a radikálisok iránt érzett ellenszenvét.

Az LMP frakcióvezetője viszont üdvözölte az államfő beszédét. Schiffer András megtisztelőnek nevezte Sólyom László őket méltató szavait, és azt is, amit a demokrácia védelmében mondott.

Schiffer András hozzátette: pártja kezdeményezi a nemzetbiztonsági törvény módosítását, amellyel szeretnék kiszorítani azokat a titkosszolgálati adatok hozzáféréséből, akik maguk is érintettek lehetnek.

Hanganyag: Szabó Gergõ, Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×