eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem jelöl országgyűlés bizottsági vezetőket az MSZP

Az MSZP azt kéri az Országgyűlés leendő elnökétől, hogy a Jobbik se elnökként, se tagként ne vehessen részt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának munkájában. A szocialisták egyelőre nem is jelölnek elnököt és alelnököt azokba a testületekbe, amelyekbe ezt megtehetnék, így elképzelhető, hogy több, ellenzéknek szánt bizottság is kormánypárti alelnöki vezetéssel kezdheti meg a munkát.

Aláírja, de különvéleményt csatol az MSZP az egyebek mellett a parlamenti bizottsági struktúrát is tartalmazó politikai megállapodáshoz - mondta a szocialista párt parlamenti frakcióvezetője a képviselőcsoport mintegy hatórás, zárt ülése után.

Mesterházy Attila azt mondta, a különvéleményben kérik, hogy - bár ennyi képviselővel nem tehetnék - az ellenzéki frakcióknak hadd legyen meg a joguk a politikai vitanap és vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez.

A politikus hozzátette, ki kell szorítani a Jobbikot a nemzetbiztonsági bizottságból, amelynek az elnökét egyébként a megállapodás-tervezet alapján a radikális párt adná.

"A közérdeket veszélyezteti, ha a nemzetbiztonsági bizottságban olyan képviselők ellenőrizhetik a titkosszolgálatok munkáját, és juthatnak titkos információk birtokába, akik maguk is nyíltan rokonszenveznek, vagy kapcsolatot tartanak a szolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységekkel. Ezért az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet is kapjon a nemzetbiztonsági bizottságban" - jelentette ki.

A politikai megállapodás alapján az Országgyűlés leendő elnöke terjeszti majd be a bizottsági összetételre vonatkozó határozati javaslatot, ezért az MSZP Schmitt Páltól kéri, hogy ne adja a Jobbiknak a nemzetbiztonsági bizottságot. Bár a frakcióknak csütörtök délutánig kellett bejelenteniük, hogy a nekik járó testületi helyekre kiket jelölnek, de mint Mesterházy Attila elmondta, egyelőre csak a bizottsági tagokat delegálják, elnököket és alelnököket nem.

"A munkából ki akarjuk venni a részünket, de a bizottsági elnöki és alelnöki posztok tekintetében semleges álláspontot képviselünk, tekintettel arra, hogy nem tudjuk, hogy milyen álláspontot fog képviselni Schmitt Pál - fogalmazott.

Az InfoRádió információi szerint az MSZP-n belül sem bíznak abban, hogy a házelnök megfogadja a szocialista javaslatot, de hogy megnevezik-e később az elnöki és alelnöki posztokat, arról csak később döntenek. Nincs kizárva, hogy hosszabb távon nem lesz elnöke a költségvetési, a foglalkoztatási és a fogyasztóvédelmi bizottságnak, melyeket így fideszes alelnök vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×